A legideálisabb

2023.05.09. 11:26

Élethosszig tartó szeretet, ilyen a nevelőszülő és nevelt gyermek kapcsolata

A vármegyénkben is működő Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató célkitűzése, hogy a legjobb helyre kerüljenek a családokból kiemelt gyermekek. Mint mondják, elmondhatatlanul sokat tud nyújtani ez a sokszor nehéz hivatás.

Szabadi Martina Laura

Április végén tizenöten lettek nevelőszülők a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és az ÁGOTA Alapítvány képzésének végén. Jelenleg közel huszonháromezer gyermek nevelkedik állami gondoskodásban Magyarországon. A gyermekvédelmi gondoskodást hazánkban állami, egyházi és civil fenntartású szolgáltatók is végzik. A családjukból kiemelt gyermekek és fiatalok azonban ma már nem nagylétszámú intézetekben, hanem nevelőszülőknél, vagy kisebb lakásotthonokban élnek. Az egyházi fenntartású Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató 280 gyermekről gondoskodik a vármegyében, többségük nevelőszülői családban él, de van egy lakásotthonuk is Kerecsenden.

Pataki Ferenc is április végén vette át tanúsítványát Egerben. Mint mondta, családi hagyományt követ, hiszen már több generáció óta vannak nevelőszülők a családjukban, köztük az édesanyja is, aki tavaly váratlanul elhunyt.

– Vele élt egy kamasz lány, akit néhány éves kora óta nevelt, és a húgomként tekintek rá. Ám édesanyám betegsége majd halála miatt nem maradhatott a jogszabályok szerint a családban, jelenleg egy másik család neveli. Ő viszont egyértelművé tette, hogy azt szeretné, ha visszakerülne a családba, így részben a húgom miatt szereztem tanúsítványt, illetve szeretnék majd még egy testvérpárnak is otthont és biztonságot nyújtani a szent Ágotával karöltve – mondta.

Dr. Szalai Beáta, a szolgáltató főigazgató-helyettese elmondta, továbbra is óriási szükség van nevelőszülőkre, akik komoly szűrés és képzés után fogadhatnak otthonukba gyermeket. 

– A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működik, s egy országos hatáskörű gyermekvédelmi intézmény, amely 2011-ben kezdte működését. Ma már 7000 férőhelyen gondozhatunk vérszerinti családjukból kiemelt gyermekeket és fiatalokat. A Heves vármegyében 280 gyermekünk 93 nevelőszülői családnál él. Most újabb hét család fogadhat gyermekeket, illetve zajlik egy újabb képzés is, de folyamatosan nagy szükség van megbízható, felelősségteljes és odaadó nevelőszülőkre – meséli dr. Szalai Beáta. 

– Nevelőszülőnek legalább 24 éves magyar állampolgárok jelentkezhetnek, akik megfelelnek a jogszabályi feltételeknek, tehát nem büntetett előéletűek. A jelentkezés után először telefonon, majd személyesen is beszélgetnek szakembereink a jelentkezővel. A munkatársaink felmérik a jelölt lakókörnyezetét, hogy az megfelel-e gyermekek fogadására. Ezt követően még egészségügyi alkalmassági valamint egy pszichológiai vizsgálat vár a jelöltekre – magyarázta a főigazgató-helyettes. Hozzátette, a nevelőszülőség egy gyönyörű küldetés, amely rengeteg szeretetet és örömet adhat szülőnek és gyermeknek is. Ám annak, aki ebbe belevág, tudnia kell: csupán átmeneti segítséget nyújt a gyermeknek, a nevelőszülőség nem örökbefogadás. 

–  A nevelőszülőség egy átmeneti segítség, a gondoskodás addig tart, amíg a gyermek sorsa rendeződik. Ez többféle módon történhet: visszakerülhet a vér szerinti családjába, amennyiben a szülők rendezték az az állapotot, ami miatt a kiemelés történt. Úgy is rendeződhet a sorsa, ha - a jogszabályi feltételek fennállnak – hogy örökbefogadás útján lesz új családja. Ám olyan is gyakran előfordul, hogy az önálló életre a nevelőszülő készíti fel – hangsúlyozta a főigazgató-helyettes.

Amennyiben az illető egészségügyi és pszichés állapota valamint lakóhelye is megfelelő, akkor még egy csoportos beszélgetés is következik, majd megkezdődik a 60 órás nevelőszülői képzés. Ennek során megszerzik a legfontosabb ismereteket, megismerkednek a leggyakoribb konfliktushelyzetekkel, problémákkal illetve viselkedésmintákkal, hogy hatékonyan és a lehető legzökkenőmentesebben tudják nevelni a rájuk bízott gyermeket. Dr. Szalai Beáta kérdésünkre azt is elmondta, a gyermekek számára illesztési szempontok alapján keresik a legoptimálisabb gondozási helyet. A testvéreket igyekeznek egy nevelőszülői családban vagy egy településen elhelyezni.

A nevelőszülő feladata ellátni a gyermeket, illetve segíteni a gyermek testi, lelki, érzelmi fejlődését, ahogy traumái feldolgozását is. A nevelőszülő építi fel a gyermekben a jövőképet úgy, hogy képes legyen a helyes családi minták elsajátítására és értékek átadására. – Sok gyönyörű történetet ismerünk, amikor a gyermek például felnőve a nevelőszülővel egy utcába költözött, s gyakorlatilag teljes értékű szülő-gyermek viszony van közöttük. A családok ugyanis úgy kezelik őket, mint saját gyermekeiket, ha nyaralni megy a família, akkor a nevelt gyermek is nyaral – magyarázta a főigazgató-helyettes.

Jó hír, hogy 2014-től a nevelőszülői jogviszony foglalkoztatási jogviszonnyá alakult át. A nevelőszülőt a nála elhelyezett gyermekek után nevelési díj, valamint a család havi költségeinek fedezésére, a gyermekek szükségleteire ellátmány illeti meg. A jogviszony megváltozása lehetővé tette a társadalombiztosítási ellátást, amit figyelembe vesznek a nyugdíj számításánál. A nevelőszülő a nála elhelyezett 2 év alatti gyermek után igénybe veheti a GYED-et is. A Szent Ágotánál a nevelőszülői tanácsadón kívül gyógypedagógusok, pszichológusok, élménypedagógusok segítségére is számíthatnak. Tájékozódni a www.szentagota.hu oldalon a Nevelőszülő szeretnék lenni! menüpont alatt lehet. Ezt követően egy önéletrajz és motivációs levél elküldésével lehet jelentkezni a területi igazgatóságon, s innentől kezdődik a több lépcsős kiválasztási folyamat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában