Vallás

2023.05.08. 20:00

Ferenc pápa mellett szolgáltak az egri kispapok a Kossuth téri szentmisén

Mokánszki Máté, Novák Lajos és Szedmák Zoltán, az Egri Érseki Papnevelő Intézet teológushallgatói Ferenc pápa mellett szolgátak április 30-án a budapesti Kossuth Lajos téri szentmisén.

Szabó István

Novák Lajos (balról) Szedmák Zoltán és Mokánszki Máté is részt vett Ferenc Pápa látogatásán 

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Egyik egri kispap sem először találkozott Ferenc pápával, hiszen látták őt már két évvel ezelőtt is a Budapesten rendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson. A hétvégi újabb találkozás azonban minőségileg más volt a számukra. Novák Lajos arról beszélt, hogy a budapesti Szent István-bazilikában elsősorban az egyház embereit szólította meg a pápa. 

– Püspökök, papok, papnövendékek, szerzetesek és minden világi szolgálattevő számára nagy ajándék volt találkozni az ország különböző helyszíneiről érkező testvérekkel, majd a Szentatyával. A két évvel ezelőtti és a mostani találkozás között sajnos nagyot romlott a pápa egészségi állapota. Számomra elgondolkodtató, mi minden történik két év alatt. És milyen nagy ajándék, hogy az ígéretét megtartva, visszajött hozzánk, 87 évesen, kerekesszékben is vállalta ezt a nem akármilyen három napot. A leendő papi életemmel kapcsolatban leginkább az érintett meg, hogy egy örök fiatalt láttam benne. Erőre kapott a fiatalok között. El kell tanulnunk tőle a megfiatalodás, a fiatalnak maradás képességét, hogy kamatoztathassuk majd a későbbiekben. Az Egri Főegyházmegye egyházi iskoláiba eljuthatva ugyanis rengeteg fiatallal találkozunk. Számomra ez volt az egyik legnagyobb rácsodálkozás és tanulság a három nap alatt. Csodálatos volt hallgatni azt, hogy mennyire látja, értékeli a mai fiatalok problémáit. Átérzi a nehézségeket, amivel egy mai fiatalnak meg kell küzdeni. Emellett akarja is, hogy tudjunk, birtokában van ennek a tudásnak – összegezte Novák Lajos. 

Mokánszki Máté szerint hatalmas élmény volt látni a Kossuth téri szentmisére már reggel hatkor hömpölygő tömeget. 

– Amikor a szentmisére megérkezett a Szentatya is, nagy kegyelem volt számunkra, hogy az asszisztencia tagjaiként mindannyian kezet fogtunk vele. Fáradtnak látszott, de hatalmas erővel és figyelemmel követte az eseményeket. Volt szerencsém azt a beosztás kapni, hogy a felajánlás után először a bíborosnak moshattam kezet, aztán pedig az áldozás után a Szentatyának is. Ekkor, a kézfogás után újra a szemébe nézhettem, ami örök élmény marad. Korábban volt egy lelki atyám, akit augusztusban eltemettünk. Hasonló korú volt a Szentatyával. Sokszor hangoztatta nekem róla, hogy ő a te pápád, az egyházi vezetőd. A szentmisén a bevonuláskor a kórus azt énekelte: Tu es Petrus! A szolgálat közben folyamatosan ez járt a fejemben, hogy Tu es Petrus!, azaz Te Péter vagy! A Szentatya bár egy idős ember, de ő Péter apostol 266. utódja, Krisztus földi helytartója. Hihetetlen belegondolni, hogy most itt volt Magyarországon, itt volt közvetlenül mellettünk. Ő akarta ezt a látogatást, és volt ereje hozzá. Sokszor hallani, hogy a pápát kritizálják, de ő egy jó ember. Valójában az egész életünk arról szól, hogy az ő szolgálatában élünk, de most közvetlenül is szolgálhattunk neki – emlékezett vissza Mokánszki Máté. 
Szedmák Zoltán arról beszélt, hogy a Papp László Budapest Sportarénában mintegy 11 ezer fiatal várta a pápát. 

– Először nagyon eltérő volt a lelkesedés. Volt, aki egy kicsit úgy élte meg, hogy őt idehozták, majd lesz valami. Volt, aki örült, minden bizonnyal vallásosabb családban él. A szervezők zenével, énekekkel, fényekkel is igyekeztek megfogni a fiatalokat, mégis akadt, aki a telefonját babrálta. Viszont amikor a Szentatya megérkezett, már mindenki felugrott, éljenzett, a kordonokhoz rohant, s a pápa felé nyújtotta a kezét, hogy a Szentatya megérintse. Ferenc pápa a betegsége ellenére végig mosolyogva fogadta a lelkesedést. Világossá vált, mekkora ajándék a jelenléte a fiataloknak. Bármely országba látogat, mindig nagy hangsúlyt helyez a fiatalokkal való találkozásra. Budapesten nem azt mondta az ifjúságról, hogy ők a jövő, hanem azt, hogy a fiatalok a jelen. Nekem ez új gondolat volt, de sokan másoknak is. Ezt is magunkkal vihetjük a hétköznapokba. A Szentatya beszéde is a fiatalokhoz szólt. Az egymáshoz, a médiához való viszonyukról életszagúan, tőle szokatlanul hosszan beszélt. Látszott, mennyi mindent el akar mondani az ifjúságnak. Többször eltért az előre megírt beszédtől, és belelkesedve a tömeghez beszélt. Együtt mondatta ki a sokasággal: Isten megbocsát. A lelkes tömeg hangjától pedig zúgott a sportaréna. E nap gyümölcse, úgy gondolom, később érik be. Amikor mindenki belegondol, kivel is találkozott ott, ki szólt hozzá személyesen, intézett hozzá üzenetet az életére vonatkozóan. Soha nem tudhatjuk, hogy kit mi érint meg, mi változtatja meg egy fiatal életét – fogalmazott Szedmák Zoltán. 

– Nyilván a legkülönlegesebb élményem az volt, amikor kezet fogtam a pápával. Ez egy egyszerű emberi gesztus, de a pápával való kézfogás mögött sokkal több van. Az egyház vezetője addig a két-három másodpercig a tiéd, rád figyel, belenéz a szemedbe. Ez egy életre meghatározó élmény. Ferenc pápát nagyon érdekli az emberek élettörténete. Ez azért van, mert közel akar lenni az emberekhez. Úgy gondolom, azért jött el újra hazánkba, mert őt érdekli a magyarok sorsa is. Minden nemzet sorsa érdekli őt, mert ő minden nemzet pápája. A Kossuth téren népviseletbe öltözött emberek voltak, és nagyon sokan jöttek Erdélyből. Mindenki magáénak érezte a Szentatyát. A pápa említette, hogy ő már részt vett két magyar misén e találkozó előtt. Vagyis tisztában van azzal, hogy Csíksomlyón magyarok között volt. Azt a találkozást folytatta most a magyarokkal ezen az apostoli látogatáson. Remélem, a beszédeit kiadják könyvben is, mert ezek hozzánk, magyarokhoz szólnak. A mi élethelyzetünkre vonatkoznak, nekünk fogalmaznak meg üzenetet. Jó lesz papként, s egyszer majd idős lelkipásztorként emlékezni arra, hogy itt volt a pápa, mellette szolgáltam és kezet fogtam vele – foglalta össze Szedmák Zoltán. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában