Ellenőrzött élelmiszer

2023.05.09. 10:45

Fontos a tudatos vízhasználat

A Heves Megyei Vízmű Zrt. mottója nem más, mint az: „Életünk a víz!”.

Tóth Balázs

Izgalmas kiállítást láthatnak, átadták a Petőfi téri vízműgépházat

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

csapvíz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer, amelynek mindennapi fogyasztása elengedhetetlen az emberi szervezet számára, emiatt fontos védeni ivóvízbázisainkat. A Heves Megyei Vízmű Zrt. folyamatosan törekszik a környezetvédelemre, a szolgáltatási terület élővilágának megóvására, illetve a vízbázisok védelmére. Igyekeztek fölhívni a fogyasztók figyelmét az elektronikus számlázás és fizetés környezetvédelmi előnyeire, a vezetékes ivóvíz fogyasztásának fontosságára, környezetbarát tulajdonságaira, gazdaságos használatára. 

Szintén kiemelt fontosságú, hogy tudassák a lakossággal a szennyvízcsatorna-hálózat helyes használatát, megismertessék, milyen többletfeladatokkal és költségekkel jár a helytelenül használt szennyvízhálózat megtisztítása. Kiemelt figyelmet kapott a vizek, vízbázisok védelme, szennyezőanyagoktól való megóvása. A csapvíz használata sokkal kisebb környezetterheléssel jár és olcsóbb, mint a palackozott vizek fogyasztása. A pályázat során különböző korosztályok számára szemléletformáló programokat, versenyeket szerveztek, kiadványokat készítettek. 

Orosz Boglárka, a Heves Megyei Vízmű Zrt. HR-munkatársa a heolnak az európai uniós támogatásból megvalósult programról elmondta, hogy a KEHOP-2.1.7 pályázat keretein belül a víziközmű-szolgáltatók olyan szemléletformáló programokat szervezhettek, amelynek keretében a lakosságot tájékoztatták a tudatos ivóvízfogyasztásról és a helyes szennyvízhasználatról. Ennek célja az volt, hogy az emberek a csapvizet válasszák a környezetszennyező palackozott változat helyett, illetve hogy a csatornarendszert ne használják szemetesnek. 

Elmondta, a pályázat keretein belül szerettek volna egy olyan bemutatóhelyet létrehozni, ahol a jövőben is folytathatják szemléletformáló munkájukat, ennek fontos mérföldköveként valósult meg az egri Petőfi téri vízműgépház átalakítása. Ezenkívül programokat szerveztek általános és középiskolások számára, voltak iskolákban szemléletformáló előadásokat tartani, rendeztek rajzversenyt, fotópályázatot, kérdőíves felmérést, diákoknak üzemlátogatásokat, és az önkormányzatoknál szemléletformáló, tájékoztató előadásokat tartottak. 

A gépházban nyílt kiállítással minél több korosztályt szeretnének megszólítani, annak érdekében, hogy bemutassák, milyen fontos a csapvíz, megismerjék a helyes szennyvízhasználatot és annak újrahasznosítását. A jövőben bejelentkezés alapján tudják megnézni a Petőfi téri bemutatóhelyet, egész évben várják az iskolai csoportokat, magánszemélyeket. 

Orosz Boglárka elmondta, egész évben szerveznek programokat, üzemlátogatásokat, folyamatosan jelen vannak az iskolákban, edukációs kiállításokon, karriernapokra települnek ki. Dr. Bánhidy Péter, a Heves Megyei Vízmű Zrt. igazgatóságának elnöke lapunknak kifejtette, hogy a tudatosság erősítésébe beletartozik a víz észszerű mennyiségű felhasználása, valamint kapcsolódik hozzá az is, hogy – mivel a keletkezett szennyvizek élő vízfolyásokba kerülnek –, fontos, hogy a mosáshoz, mosogatáshoz minél kevesebb vegyszert használjunk. Ezek ugyanis kihatnak a víz tisztításának technológiai minőségére. 

A szakember szerint összetett folyamatról van szó, amelynek végeredményeként az lenne jó, ha olyan szemlélet alakulna ki, hogy az emberek tudatosítsák, hogy csak arra használjanak ivóvizet, amire föltétlenül szükséges. Ezenkívül pedig figyeljenek oda arra, mi kerül be a szennyvízhálózatba biológiailag és mechanikailag. Nem csak a vegyszerek, hanem a dugulást okozó tárgyak is problémát okoznak ugyanis, és a legkülönbözőbb – oda nem illő – dolgokat találni a rendszerben. Ennek végeredményeként a felhasználás észszerű lesz, a szennyvíz pedig újrahasznosítható, s nem kerül veszélybe a technológia. 

Dr. Bánhidy Péter igazgatósági elnök szerint több évtizedes távlatban jelentősen csökkent a vízfelhasználás, amikor olcsó volt a víz, az emberek nem gondoltak költségvonzatára. A költségek most sem jelennek meg teljesen a vízdíjban, de az ár már magában takarékosságra ösztönöz. Az elnök elmondta, minden szennyeződés veszélyezteti a vízbázist. A vízmű kútjai nagyobb mélységűek, de figyelni kell, mert a szakszerűtlenül fúrt házi kutak okozhatnak olyan szennyezést, ami elérheti a vízmű által hasznosított vízbázist. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában