Parlagfűvadászat

2023.05.22. 16:17

Hevesben is komoly bírság jár, ha nem irtják a parlagfüvet

Az Agrárminisztérium elrendelte a határszemle végrehajtását.

M. H.

Megkezdődnek a határszemle ellenőrzések – írja a Heves Vármegyei Kormányhivatal honlapján. A hasznosítási kötelezettség vizsgálatát a parlagfű elleni hatósági védekezés helyszíni ellenőrzési munkáival közösen kell végrehajtani. A határszemlén a hivatal elsősorban a mezőgazdasági termelésre alkalmas, és ennek megfelelő művelési ágban (szántó, rét, legelő, gyümölcsös, kert) nyilvántartott területeken a mellék- és ideiglenes hasznosítási, valamint a hasznosítási kötelezettség – amely a földhasználót illetve a tulajdonost terheli – teljesítését ellenőrzi.

A parlagfű elleni védekezés keretében a gazdálkodóknak meg kell akadályozniuk a gyomnövény virágbimbós állapotának kialakulását.

A határszemlék további feladata a nyilvántartott és természetbeni állapot egyezőségének, a beruházási területként nyilvántartott földek hasznosításának ellenőrzése. Emellett a kivett művelési ágú területek újrahasznosításának, a különböző hatósági engedélyekben előírt kötelezettségek teljesítésének, valamint a termőföld engedély nélkül történt, más célú hasznosításának felderítése, illetve vizsgálata is ide tartozik.

Agrártámogatást igénylők számára fontos információ, hogy az ökológiai jelentőségű szántó és gyepterületek akkor támogathatók, ha mezőgazdasági termelés hiányában sem áll fenn a terület nagymértékű, súlyos lágyszárú, illetve maradandó fás szárú gyomosodása. Aki a hasznosítási, ideiglenes vagy mellékhasznosítási kötelezettséget elmulasztja, földvédelmi bírságot köteles fizetni, amely a hasznosítatlan terület aranykorona értékének 2000-szeres szorzata.

Felhívják a földhasználók, illetve a földtulajdonosok figyelmét, hogy tegyenek eleget a hasznosítási, valamint a parlagfű elleni védekezési kötelezettségüknek.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában