Kiképzés

2023.05.23. 19:55

Így készülnek az első kilövésre: vadászgéppel tesztelik a hatvani űrhajós tűréshatárát + videó

Fekvőtámaszból, felülésből, húzódzkodásból és 3200 méter futásból álló fizikai állapotfelmérésen esett át a Hunor-program négy űrhajósjelöltje az MH Altiszti Akadémián, Szentendrén, április 20-án.

HEOL

Ahogy arról korábban több alkalommal is beszámoltunk portálunkon, március elején derült ki, hogy a több mint 240 jelentkező közül Cserényi Gyula, Kapu Tibor, Schlégl Ádám és Szakály András teljesítettek legjobban a kiválasztási folyamatban, így ők alkothatják hazánk űrhajósállományát. 

A Nemzetközi Űrállomáson várhatóan 2024-ben végzendő tudományos munkáért közülük lesz valaki felelős, azonban addig még számos képzésen és teszten kell átesniük - adta hírül a honvedelem.hu.

Mint írják, a négy feladatból álló fizikai állapotfelmérés teljesítését a Magyar Honvédség állományára vonatkozó normakövetelmények alapján értékelték. Mindez előfeltétele annak a túlélő kiképzésnek, amelyen júniusban fognak részt venni a jelöltek az izbégi és csobánkai lő- és gyakorlótereken. Az öt napig tartó nyári kiképzés felelőse szintén az MH Altiszti Akadémia lesz, egész pontosan a Speciális Felkészítő Részlege, Kordás Attila főhadnagy vezetésével. Erre az időre rendszeresített egyenruhát kapnak az űrhajósjelöltek a honvédségtől, amelynek méretpróbáját a mostani erőpróbák előtt tartották.

„A Magyar Honvédség Altiszti Akadémia büszke arra, hogy az itt szolgáló katonák szakmai tudásával és felkészültségével támogatni tudja a Magyarországon újrainduló űrprogramot” – fogalmazott Szilágyi László Péter ezredes, az MH Altiszti Akadémia törzsfőnöke, hozzátéve: ő maga pedig kezet foghatott hazánk leendő második űrhajósával. Közleményükből az is kiderül, hogy a Magyar Honvédség az űrhajósjelöltek felkészítésének korábbi fázisaiba is bekapcsolódott. Nem csupán a repülőorvosi egészségügyi vizsgálatokat végezték el rajtuk az MH Egészségügyi Központ kecskeméti telephelyén, de Gripen repülőgépekkel is repültek azok hátsó ülésében.

Kiemelték, annak érdekében, hogy minden űrhajósjelölt ugyanazokat a tapasztalatokat szerezze, továbbá a program szervezői összehasonlítási képet kapjanak, hogy kit mennyire viselt meg a repülés, az MH Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár komplex programot állított össze annak érdekében, hogy minden jelölt ugyanazt repülje le ugyanazzal a kijelölt pilótával. A feladatot Majerik Máté százados, Gripen pilóta hajtotta végre tekintettel arra, hogy az elmúlt évek bemutatói során többoldalú tapasztalatot szerzett az ilyen repülések alatt.

A komplex feladatsor tartalmazott nagy intenzitású, nagy túlterhelésű fordulatokat, kis- és közepes magasságú műrepülő elemeket, nagy magasságú, hangsebesség feletti repülést, továbbá olyan, egyéb speciális manővereket, amelyek előkészítik az űrhajósjelölteket a normálistól eltérő fiziológiai körülményekre, írták.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában