Támogatás

2023.05.31. 06:55

Készülhetnek a télre: sok településnek jut a szociális tüzelőből Hevesben

Van, ahol több milliót is költhetnek tüzelőre, ám az áremelkedés miatt a mennyiség csökkenhet.

M. H.

A téli hidegben ismét jól jön majd a segítség

Forrás: Frank Yvette/Délmagyarország

Még március 13-án jelent meg a 2023-as szociális tüzelőanyag pályázat, a programra idén is ötmilliárd forintos keret áll rendelkezésre – jelentette be akkor a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára. Dukai Miklós közölte, az önkormányzatok április 28-ig pályázhattak az összegre, a pénzből megvásárolt tűzifát és szenet pedig a leginkább rászoruló családoknak osztják majd ki.

Mostanra kiderült, az önkormányzatok mennyit költhetnek erre a célra. Dr. Pajtók Gábor parlamenti képviselő is közzétette: megérkeztek a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó pályázat eredményei. Ebből kiderül, hogy választókörzetéből Andornaktálya és Szihalom több mint 700 ezer, Átány több mint 8 millió, Besenyőtelek, Dormánd, Egerfarmos, Maklár, Mezőszemere több mint másfél, Demjén, Egerszólát, Újlőrincfalva közel 900 ezer, Egerbakta közel 4 és fél millió, Egerszalók 3,3 millió, Felsőtárkány 3 millió, Kerecsend 8,5 millió, Kömlő több mint 11 millió, Nagytálya több mint 400 ezer, Noszvaj több mint egymillió, Poroszló 5, Sarud pedig négymillió, Szarvaskő majdnem 700 ezer, s végül Tiszanána közel hétmillió forintot költhet erre a célra.

Jámbor Dénes, Átány polgármestere elmondta, nagy örömmel fogadták a hírt. Hozzátette, többedik éve pályáznak erre a lehetőségre, s az Egererdő Zrt-vel kialakított jó kapcsolatnak hála, telente zökkenőmentes a kiosztás, náluk tavaly már karácsony előtt megkapta mindenki a tüzelőt. Kiemelte, törekednek arra is, hogy az önkormányzat lehetőségeihez mérten hozzáadjon még az elnyert támogatáshoz.

Turó Tamás, Kömlő polgármestere hasonlóképpen nyilatkozott. Mint mondta, több tényező, de nagyrészt az áremelkedés miatt a 11 millió forintból idén kétszáz köbméter fával kevesebbet tudnak vásárolni, és kiosztani.

– Ám mindent meg fogunk tenni, hogy minden rászoruló jusson támogatáshoz. Nálunk nem csak fára nyújtanak be igényt, hanem fűtési támogatásra is. Az idei 399 köbméter elnyert fához próbálunk majd hozzátenni, nem lesz könnyű feladat, de megpróbáljuk idén is megoldani mindezt – hangsúlyozta a polgármester.

A programban az ötezer lakosúnál nem népesebb települések vesznek részt. Ez azt jelenti, hogy 2300-2400 településen mintegy 200 ezer háztartáshoz jut el a tűzifa 2024. február 15-ig. Újdonság, hogy a Belügyminisztérium előrehozta a pályázat kiírását a nyár végéről tavaszra, hogy az önkormányzatok minél hamarabb megkaphassák a támogatást, amit a Magyar Államkincstár egy összegben folyósít 2023. szeptember 15-ig. Az energiaárak növekedése miatt a központi költségvetés mintegy 76 milliárd forintnyi rezsitámogatást nyújt az önkormányzatoknak. A 10 ezer lakosúnál népesebb 155 település 44 milliárd forint, a többi pedig összesen 32,1 milliárd forint támogatásban részesül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában