Különlegesség

2023.05.16. 07:00

Közel 250 éves pápai levél került a gyöngyösi könyvtár tulajdonába

A dokumentumon Eszterházy Károly egri püspök saját kezű aláírása is látható.

Szabó István

Dr. Vinkler Bálint megmutatja Pius pápa privilégiumlevelét

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A közelmúltban egy különleges dokumentummal, VI. Pius pápa 1779-ben kiadott privilégiumlevelével gazdagodott a gyöngyösi Vachott Sándor Városi Könyvtár. Dr. Vinkler Bálint történész, a könyvtár munkatársa elmondta portálunknak, hogy a Honterus antikvárium 114. aukcióján, március 24-én bukkant rá a levélre. 

A privilégiumlevél a szóban forgó árverés katalógusában a 259. tétel, ott a következő olvasható róla: Esterházy Károly egri püspök 1780. április 11-i oklevele, melyben a gyöngyöspüspöki plébániatemplom Szent János apostol és evangélista titulusú oltárát kiváltságos oltárrá teszi. Papír, nyomtatott (kézzel írt aláírásokkal és adatokkal), latin nyelvű, egy oldal és külzet, papírfelzetes pecséttel. Mérete 48×38 centméter. A dokumentum formanyomtatvány, melyben kézzel csak az adott templom és oltár megadása lehetséges. Tartalmazza VI. Pius pápa 1779. december 18-án kelt engedélyét, amely lehetővé teszi a püspök számára, hogy egyházmegyéje arra érdemes templomai egy-egy oltárát kijelölje, annak hét évre történő pápai privilegizálására. Ezáltal az adott helyeken a holtakért bemutatott misék során, a tisztítótűzben szenvedő lelkek számára búcsú elnyerésére adódott lehetőség. Ez pedig nem kevés pénzzel járt együtt. Eszterházy Károly (1725-99) püspök és Zábráczki József kanonok saját kezű aláírásával. Kissé rozsdafoltos, pöttyös dokumentum. A verzón is kéziratos feljegyzéssel.

Hamarosan a könyvtári olvasók is megtekinthetik a privilégiumlevelet
Hamarosan a könyvtári olvasók is megtekinthetik a privilégiumlevelet
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Dr. Vinkler Bálint azzal kezdte, hogy tehát VI. Pius pápa egy formanyomtatványáról van szó.

– Ez tehát nem kézirat, hanem egy egyszerű formanyomtatvány, amelyet a pápa abból a célból adott ki, hogy bizonyos oltároknak búcsújogot adományoz ezzel az okirattal. Amely oltárok megkapják ezt a búcsújogot, azoknál lehet az elhunytak üdvéért misét mondatni. Ez nyilván nagy bevételi forrást jelent az adott egyház és az adott templom számára. A jogot tulajdonképpen a pápa formanyomtatványán az egri püspök adta ki, aki történetesen Eszterházy Károly volt. A privilégium a gyöngyöspüspöki Olajbanfőtt Szent János templomnak a Szent János apostol és evangélista oltár javára szólt. A Honterus aukcióinak katalógusát a többi nagyobb budapesti antikvárium az árverési listájával együtt rendszeresen megkapja a könyvtárunk.  Ezeket mindig átnézzük. Ebben az esetben nagy örömömre szolgált, hogy egy gyöngyösi relikviát kínáltak eladásra. Nem is drágán, mert 30 ezer forint volt a kikiáltási ára. Valaki közben rálicitált, de nem tudjuk ki, mert megbízásos alapon zajlott az aukció. Végül 50 ezer forintért sikerült megszereznünk, ami nagyon jó ár. Hasonló dokumentumokból már van kollekciónk. Rendelkezünk például egy 1860-as évekből származó céh oklevellel. A gyöngyösi szabó céh igazolása ez egy tanulónak arról, hogy kitöltötte a tanulóéveket. Vannak vándorkönyveink, de ilyen jellegű, mint ez a formanyomtatvány, még nem szerepel a gyűjteményünkben. És főleg, ilyen régi keltezésű sincs – részletezte Dr. Vinkler Bálint.

A történész arról is szólt, hogy hamarosan az olvasók is megtekinthetik a különlegességet bekeretezve, a könyvtár falára függesztve a már ott látható több más, korabeli dokumentum társaságában.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában