Ünneplés

2023.05.13. 16:59

Lipicára megy a szilvásváradi fogat

Nagy ünnepség lesz Lipicán a lótenyésztés világörökségi listára kerülése miatt.

T.B.

Lipicai lovak a lovasközpontban/Archív fotó

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Bécsi jótékonysági rendezvényt követően Lipicán képviseli majd Szilvásváradot a ménesgazdaság négyesfogata. A szlovéniai településen az idei, május 20-21-ei Lipicai-nap rendezvényt a Lipicai Ménes és a lipicai lovak tenyésztése szempontjából egy rendkívül fontos fordulópontnak szentelik, és két napos Lipicai fesztivált tartanak. A lipicai tenyésztés hagyománya tavaly év végén felkerült az UNESCO emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára, nyolc ország közös jelölése nyomán. A vezető szerepet a Szlovén Köztársaság játszotta a Szlovén Köztársaság Kulturális Örökségvédelmi Igazgatóságának vezetésével.

A kivételes alkalomból a Lipicai Ménes UNESCO-tanúsítványt kap, melyre várják a fajta szerelmeseit és támogatóit. A rendezvényhez ezúttal a világ többi lipicai ménesének képviselői is csatlakoznak, így a szilvásváradiak is, tudtuk meg Cseri Dávidtól, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatójától. A delegációt a szilvásváradi lipicai négyesfogat kíséri majd.

A programok között szerepel a telep bejárása, kirándulás a legelőre, kocsizás, gyerek póni műhely, lovas iskola megtekintése. Mivel nem csak a lótenyésztés szerepel a világörökségek között, hanem a karszti orsókészítés, azaz orsó csipke is, ezt is bemutatják, ezen kívül lesznek gyerek és zenei programok, konceretek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában