Lipicai

2023.04.02. 18:43

Átvehették az UNESCO diplomáját az elismerésről Szilvásváradon + fotók, videó

A hivatalos dokumentumot vasárnap adták át az Állami Ménesgazdaság Szilvásváradnak és a Magyar Lipicai Lótenyésztők Szövetségének.

T.B.

Átadták a hivatalos dokumentumot

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Tavaly decemberben vették föl a lipicai lótenyésztést az UNESCO szellemi kulturális örökségek közé. 

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Cseri Dávid, a ménesgazdaság igazgatója nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy kicsit törleszthettek az elődök munkássága iránt. A magyar fogathajtó sikerek legnagyobb részét lipicai lovakkal érték el, s reméli, hogy a világ hallani fogja még a magyar lipicaik nevét.

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára megemlítette, 2003-ban született meg a szellemi kulturális örökség egyezménye. 2022 végén a lipicai tenyésztés hagyománya is fölkerült a listára, első alkalommal a lófajták közül. Úgy gondolja, a maiak felelőssége, hogy továbbadják a hagyományt.

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Csonka-Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság igazgatója kifejtette, nagy közösségnek szól az elismerés, s közös örökségről van szó más közép-európai országokkal. Megköszönte a szakemberek pályázatban nyújtott segítségét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában