Tisza-tó

2023.05.03. 14:01

Már 50 éves, de jól tartja magát, ráadásul egy éven keresztül ünneplik, mi az?

Májustól májusig tart a születésnapi ünnepségsorozat.

M. H.

Szuper programokkal készülnek a születésnap alkalmából

Forrás: Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság/Facebook

A Tisza-tó körül minden a Kiskörei vízlépcső megépítésének évfordulójáról szól most, természetesen Kiskörén is. Magyar Csilla, polgármester közösségi oldalán kifejtette, sorsfordító volt 1973-ban a vízlépcső átadása.

A Kiskörei hallépcső víztere madártávlatból sok-sok hallal
A Kiskörei hallépcső víztere madártávlatból sok-sok hallal
Fotó: Tóth Gábor / Forrás: Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság - Kötivizig/Facebook

– Május közepén kezdődik egy rendezvénysorozat, s minden a Tisza-tóról szól majd, s minden a partra viszünk majd, így a gyereknapot, a pedagógusnapot, a nótástalálkozót, a városnapot – részletezte a polgármester.

A részletes programokról már írtunk korábban, a kiskörei vízlépcső ebben az évben ünnepli átadásának ötvenedik évfordulóját és jövőre lesz ötven éve, hogy az erőművet üzembe helyezték, s ezt szeretnék méltó módon megünnepelni. Májustól májusig tartó programsorozatot képzeltek el úgy, hogy a társszervezetek, a Tisza-tó települései megmutathassák magukat. A jubileumi évben online rendezvénynaptárral, szeptemberben Kiskörén Tisza-tó Expóval, vízügyi konferenciával, vetélkedővel, ünnepi akciókkal, látványosságokkal, úgymint a kiskörei vízlépcső fényfestése, kvízjátékkal, Tisza-tavi Kalandgyűjtő Útlevéllel és egyéb meglepetésekkel készülnek. Emellett Kiskörén készülnek még a városnapra, mely háromnapos lesz, június 30-tól július 1-ig tart majd.

A rendezvénysorozathoz kapcsolódóan új időszaki kiállítás nyílt Poroszlón. Május 1-jén, a poroszlói retro majális programja részeként megnyílt a Retro Poroszló '70-'80 című tárlat az ökocentrumban. 1973. május 16-án avatták fel a kiskörei vízlépcsőt, ezzel megszületett a Tisza-tó, akkori nevén a kiskörei víztározó. A tárlat így a Tisza-tó ötvenedeik születésnapját ünneplő programsorozathoz kapcsolódik. A kiállítás tárgyakkal, dokumentumokkal idézi fel a Tisza-tó megszületésének korát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában