Kertészet

2023.05.24. 11:30

Ne háborúzz a kertben sem, törekedj a békére!

Számos kertbarátom panaszkodik reggeltől estig. A kertben ezernyi kártevő bukkan fel nap mint nap. A vegyszereknél olcsóbb és egyszerűbb, ha néhány praktikához folyamodunk. Az alábbi módszereket a saját kertünkben teszteltük.

B. K.

Csigák, poloskák, tetvek, bogarak, gombafertőzések (monília, lisztharmat, tafrina és társai) támadják a kiskerteket nap mint nap. Aki bőséges gyümölcsöt, zöldséget szeretne termeszteni, az éjjel-nappal kutyulja a permetezőben az ajánlott vegyszert. Manapság nagyon drágák a növényvédő szerek, így ha minden költséget számba veszünk - vetőmagok, trágya, palánták, permetek, öntözés, szükséges szerszámok - hamar beláthatjuk, hogy igen drága hobbinak számít a kertművelés.

Ilyenkor legyint egyet az ember, s hajlamos kijelenteni, hagyjuk az egészet, ennyiért a boltban is megveszem. Mindenkit arra buzdítok, ne adja fel! Ha a termés fele odavész, a szabadban töltött idővel, mozgással akkor is rengeteget nyerünk. 

Évek óta bújom a különböző kertészeti kalauzokat, rengeteg ilyen jellegű Facebook csoportnak is tagja vagyok, ahol percenként adják-veszik egymásnak a tanácsokat a kertelők.

Most néhány olyan tippet osztanék meg, amit magam is kipróbáltam, és működik. Vegyszert negyedik éve nem használok, tehát számolok a természetes veszteséggel. 

Íme egy kis ízelítő a saját tapasztalatokból: 

A legfontosabb tényező a talaj minősége. Ezt lehet ugyan műtrágyával javítani, de sokkal hasznosabb és olcsóbb a saját magunk által termelt komposzttal  gazdagítani. A tavasszal keletkezett fűnyesedék a sövényigazításkor lehullott lágyszárú növényi sarjak tökéletesek talajtakarónak, zöld mulcsnak egyaránt. Különösen fontos ez olyan helyeken, ahol gondot jelent a rendszeres öntözés. 

Ilyenkor jelennek meg tetvek rózsafáinkon, a gyümölcsösben. Nem érdemes drága vegyszerrel permetezni! Nálam a kertben remekül bevált a növénytársítás, azaz, ha van a közelben bodza, illetve virágzó sarkantyú, biztos, hogy ezt találják meg először. Ha olyan szerencsénk van, hogy a katicák is felbukkannak a kertben, gyengéden segítsük át őket a tetves növényre. Itt kellő mennyiségű táplálékra lelnek, és nagyon gyorsan elszaporodnak. Igaz az állítás, hogy valóságos biológiai fegyverek.

A csigákkal is meggyűlt a bajom az előző években egy-egy esős periódus után. Minden fajtájuk felbukkant esztelen mennyiségben. Mivel nem szeretem a pusztítást, összeszedegettem őket egy kartondobozba és szépen kihordtam a komposztra. Ott kedvükre lakmározhattak, és pár napon belül eltűntek. 

S végül szólnom kell a varázslatos fahamuról, annak is a jó tűzifából származó fajtájáról. Aki rendes, tiszta fával fűt télen, az a hamut a komposztra is terítheti, de a veteményesre hinthet belőle egy keveset. Nyáron, a bográcsolós, grillezős szezonban is rendelkezésünkre áll ez a csodás anyag (a grillszén nem alkalmas). 

A hamu nagyon hasznos a kerti munkálatok során. Télen védi a növényeket a téli fagyoktól, remek kártevők és egerek ellen, tisztít, komposztál és kiváló bio tápszer. Én előszeretettel hintek belőle időnként a gyümölcsfák koronája alá, sőt az ágakat is megszórom időnként. A hangyák, tetvek nagyon nem szeretik, messze elkerülik. 

Minden elriaszt a varázspor 
A fahamu anyagi összetételében különféle oxidok és sók játszanak szerepet. Erősen lúgos kémhatású anyag, pH értéke 10-13 közé esik, ezen tulajdonságának köszönhetően tisztító hatása igen jelentős. Remek bio tápszer, mely foszfort, káliumot, nyomelemeket, magnéziumot, bórt, illetve vasat is tartalmaz, ennek köszönhetően serkenti a növények természetes fejlődését. Mivel nincsen benne klór, a hamu a legkiválóbb káliumos trágya. Sikeresen  használhatjuk a kerti élősködők elűzésére is. A burgonyabogarat, a kerti csigát, a káposztalegyet, a káposztalepke első nemzedékét, a levél- és pajzstetveket, hangyákat is elriasztja. A kerti élősködőkhöz hasonlóan a pince, sufni sarkaiba rakva hatékony a patkányok, egerek, illetve csótányok elleni küzdelemben is. A palántázott növények közül a paradicsom kedveli leginkább. De jó hatása van a szőlőre, a babra, a spenótra, a fokhagymára is. A rózsa ültetése előtt is jót tesz kevéske az ültető gödörben. Fontos, hogy fahamut száraz állapotban tároljunk csak, ugyanis veszít hatóanyag-tartalmából, ha nedvesség éri. A hamu használata során fontos megjegyezni, hogy szénből származó formáját soha ne használjuk, ugyanis az mérgező toxinokat tartalmaz. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában