Semmelweis-nap

2023.06.29. 18:06

A hatvani kórház bizonyította: nem szabad megijedni a nehézségektől

Főorvosi és adjunktusi kinevezéseket jelentettek be, valamint kitüntetéseket is átadtak a Semmelweis-napon a hatvani Albert Schweitzer Kórházban.

T. O.

Dr. Freili Géza sebész főorvos (balra) és Ignácz Balázs főispán

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Csütörtökön tartották meg a Semmelweis-ünnepséget a hatvani Albert Schweitzer Kórházban. Mint megírtuk, az eseményen jelen volt dr. Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára, Szabó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, Ignácz Balázs, Heves vármegye főispánja is. A házigazda intézmény vezetőjeként dr. Stankovics Éva főigazgató köszöntötte a vendégeket és a kórház munkatársait.

Dr. Takács Péter államtitkár szerint a magyar egészségügy legnagyobb ünnepén a névadó Semmelweis Ignác munkássága arra is jó példa, hogy a tudományt a józan paraszti ész és a megfigyelőképesség is gazdagíthatja. Semmelweis állhatatossága, kötelességtudata a mai dolgozók számára is példa lehet, s mindez helyi szinten is alkalmazható egy olyan kórházban is, mint a hatvani, ahol jó és összetartó a közösség; rengeteg innovációt vezettek be, miközben az intézmény úgy újult meg, hogy a gyógyítás folyamatosan zajlott.

– Nem szabad megijedni a nehézségektől, ez a hatvani kórház számos esetben bizonyította – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve: a gyógyítás mindig csapatmunka, így amikor a kitüntetetteket ünnepeljük, az egész közösséget ünnepeljük.

Szabó Zsolt szerint a Semmelweis-nap a mosoly napja a gyógyászatban. Ilyenkor egy kicsit meg kell állni, hogy azokat ünnepeljük, akikre felnézünk.

– A magyar egészségügy több száz évvel is létezett, és létezik napjainkban is. Önök ennek a gerince, a fenntartói, a továbbvivői – szólt az egybegyűltekhez, felelevenítve személyes emlékeit, amikor a közeli Bajza-gimnáziumból átjöttek a frissen végzettek, akik közül a legtöbben az egész aktív életüket itt élték le. Napjainkban is számos helyi középiskolás választja ezt a hivatást.

– Dolgozzanak továbbra is lelkiismeretesen, mi pedig igyekszünk ehhez megteremteni hátteret. Büszkék vagyunk Önökre! – zárta szavait a politikus.

Dr. Stankovics Éva nemcsak a helyi, hanem a kórházhoz tartozó aszódi szakrendelő munkatársait is köszöntötte. Üdvözölte a július elsejétől esedékes ágazati béremelési programot, amelynek az orvosok mellett a szakdolgozók és gazdasági-műszaki területen dolgozók is részesei lesznek. Az anyagi motivációk mellett azonban nagyon fontos a szakmai munkát támogató közösség építése is, mert a gyógyítás olyan közegben a leghatékonyabb, ami szabadságot ad a szakmai munkában. Ilyen környezetben a lakosság tudja, hogy bizton számíthat a kórházára. A főigazgató felhívta a figyelmet a társintézményekkel való együttműködés fontosságára is, hogy tevékenységüket minél magasabb színvonalon végezhessék.

– Hogy eredményesen tettük-e a dolgunkat, a betegek és az utókor feladata lesz megítélni, ahogy Semmelweis esetében is történt – fogalmazott, majd megköszönte kollégái áldozatvállalását.

Dr. Kormos Katalin sebész szakorvos az elismeréssel
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Az eseményen bejelentették: dr. Freili Géza sebész főorvos Batthyány-Strattmann László-díjban részesült. Az elismerést – amely tulajdonképpen életműdíj – a kitüntetettek több évtizeden keresztül végzett, kimagasló egészségügyi szakmai munkásságuk elismeréseként ítélheti oda a szaktárca vezetője.

Ezt követően kinevezések átadására is sor került. Főorvos lett dr. Pozsegovits Krisztián neurológus szakorvos, az adjunktusi kinevezéseket pedig dr. Olajosné dr. Gergely Ágnes szemész szakorvos és dr. Kormos Katalin sebész szakorvos vehették át.

Főigazgatói dicséretben részesült Szelleyné dr. Maljutyina Valentyina Arkagyevna mozgásszervi rehabilitációs szakorvos, dr. Samir Hussein Abdullah Rageh tüdőgyógyász, kardiológus szakorvos, Csőke Emőke pénzügyi csoportvezető, Kalyóné Gugyela Judit gyermekszakápoló, Huczkáné Godó Zsuzsanna laboratóriumi szakasszisztens, dr. Moskola Vladimír vizsgáló mentőtiszt és Molnár Angéla vizsgáló mentőtiszt.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elismerő oklevelet adott át Rudas Klaudia részére. A Magyar Ápolási Egyesület kiemelkedő szakmai munkáért járó dicsérő oklevelet és ezüst kitűzőt adott át Oláh Mária szakápoló részére. Tiszteletbeli ápolóvá avatták Jambrik-Tóth Linda adminisztrátort.

Az eseményt Bátori Janka énekes előadása zárta.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában