Hobbigyűjtők

2023.06.14. 07:17

A hobbigyűjtők különleges tárlata e hónap végéig látható Egerben

Régi rádiók, telefonok, hanglemezek is alkotják a hobbigyűjtők egri tárlatának legérdekesebb kollekcióit.

B. K.

Az egri kiállítás igazi kuriózum, június 25-ig látogatható

Forrás: Fűrész János

Egerben Gyűjtőmániák-hobbi kuriózumok címmel nyílt kiállítás az elmúlt hetekben a Kossuth utcai Civil Közösségek Házában. Az Ezüstidő Szabadidős Egyesület szervezésében az Életet az Éveknek Országos Nyugdíjas Szövetség Heves vármegyei tagközösségeinek bevonásával sikerült megszólítani mintegy 35 hobbi gyűjtőt, akik féltve őrzött tárgyaikat hozták el - tudta meg portálunk Fűrész János egyesületi elnöktől.

- Szenvedélyes embereket keresünk minden rendezvényükön, mert hiszem, hogy minden, ami összeköt bennünket és értelmet ad az életünknek, a közösségben, a barátságban, és a családban nyer értelmet.

A mostani gyűjtemény is ezeket a gondolatokat példázza. A kiállítók nem pénzt gyűjtenek, hanem olyan tárgyakat, emlékekeket, amikkel teljesebbé válik az életük - fogalmazott János. - Egy-egy kollekciót évtizedek óta gyűjtenek a kiállítók, járják a piacokat, börzéket, nézik a hirdetéseket, miközben gyűjtőközösségeket hoznak létre, a csere-bere folytán barátságok születnek, s esetleg a családban is követőkre találnak.

Fűrész János szerint egy-egy jelentősebb gyűjtemény létrehozása komoly kreatív folyamat, jó elbíbelődni, nézegetni, rendszerezni, sőt büszkélkedni egyik-másik tárggyal. Nem szabad azonban kényszeres gyűjtőkké válni, szükségtelen, értelmetlen dolgokat felhalmozni, ami akár zavarhatja életritmusunkat, sőt akár beteges függőséghez is vezethet.

Nem árt tehát időnként selejtezni. Egy gyűjtő számára ez a legnehezebb, mert amíg egyes emberek ragaszkodnak minden hozzájuk került tárgyhoz, mások viszont kacatnak tartják azokat, és  szemrebbenés nélkül kidobják. 

A mostani kiállításon számos tárgy látható, s akár egyfajta ipartörténeti tárlatnak is beillik. Rádiók, telefonok, hanglemezek,  bögrék, játékok, hangszerek, sétapálcák, kések, üvegpalackok, macik, babák, állatfigurák, szalvéták, pipák, falvédők, lámpák, golyóstollak, képeslapok, hűtőmágnesek, betűs téglák, s más érdekességek. A Civil Közösségek Házában a gyűjteményeket keddtől szombatig 12.00-18.00 és szombaton 10.00-14.00 tekinthetik meg,  június 25-ig.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában