Sár

2023.06.14. 15:47

A recski iszapáradat okainak kivizsgálását kéri az LMP

Pintér Sándor belügyminisztert kéri az LMP, vizsgálják ki, miért zúdult le a sár a hegyoldalból a házakra Recsken.

T.B.

A bányából érkezett sár miatt kerültek veszélybe a házak

Forrás: Agria Tv

Rendkívüli, azonnali és átfogó vizsgálatot vár a Kanász-Nagy Máté, az LMP - Magyarország Zöld Pártja frakcióvezető helyettese Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy a múlt heti recski katasztrófa és az ott engedélyezett bányanyitás között van-e összefüggés.

A politikus budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a nagy esők miatt sárlavina temette be a recski Hunyadi utcát, a katasztrófahelyzet miatt tucatnyi családot költöztettek ki a házakból, lezárták az utcát, s nem tudnak visszaköltözni. Az, hogy vannak ilyen óriási esők, villámárvizek, szerinte nem véletlen, az emberi tevékenység és a klímaváltozás számlájára írhatók.

- Recsken a Hunyadi utca fölött, az ott lakók szomszédságában nyílik egy andezitbánya. Pintér Sándornak meg kell vizsgálnia, hogy ennek a bányanyitásnak, természeti, környezeti beavatkozásnak van-e köze a katasztrófához. Amikor nyitották a bányát, az ott lakókban fölmerült az aggodalom, hogy ez komoly hatással járhat. Érezték az elmúlt, előkészítési időszakban, hogy megnőtt a forgalom, zavaró tényező életükben a gépzaj, a kőzetjövesztés. Voltak akik fölvetették, ha a hegyen letarolják a fákat, és sáncot alakítanak ki, nem jár-e azzal, hogy azt elmossa a víz. Lehet, hogy ez történt, lehet, hogy nem, meg kell vizsgálni – hangsúlyozta Kanász -Nagy Máté.

Fölidézte, pártja korábban felhívta a figyelmet a bányanyitási engedélyekre és az azzal kapcsolatos kérdésekre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában