Túra

2023.06.25. 19:40

Az apci tengerszem még mindig varázslatos helye hazánknak + videó

Az Apci tengerszemet mutatta be legújabb adásában a Duna Nyár 23.

HEOL

Az apci tengerszem

Forrás: Farkas Péter/Turistamagazin

A belföldi turisztikai paletta változatos programlehetőségeit is felvonultatja adásaiban a Duna Nyár 23 című műsora. Legutóbb az Árpád-kori településre, az Apcon található tengerszemhez kalauzolta a nézőket Török Bálint riporter - adta hírül a Hirado.hu.

Idén is hazánk legizgalmasabb belföldi utazási célpontjait ajánlja a nézők figyelmébe a Nyár 23. A Balaton partjáról hétfőtől szombatig jelentkező napi, nyári magazinműsort a móló nyílt stúdióbeszélgetései mellett turisztikai bejátszók színesítik. A legutóbbi adásban az M2 Gyerekcsatorna műsorvezetője, Török Bálint indult felfedezőútra, a Mátra meredek sziklafalainak ölelésében lévő természeti kincshez, az apci tengerszemhez látogatott el. Bár nyáron csábító lehet a tó hűs vize, a strandolás itt szigorúan tilos, mivel életveszélyes, de körbekirándulni mindenképp érdemes, írták.

„Vadregényes túrával érhető el a kristálytiszta vízű, smaragdzöldben pompázó apci tengerszem, ami kényelmes emelkedése miatt népszerű kirándulóhellyé vált a nyugati Mátra legutolsó hegygerincén. A Zagyva völgyében, az egyikori andezitbánya helyén alakult ki. A jó minőségű követ útépítésre használtak fel, a kitermelés 1960-ig működött” – magyarázta a bányató keletkezésének történetét Dudás Béla, az Egererdő Zrt. erdészetvezetője, hozzátéve, hogy bár a vízfelület emberi tevékenység eredményeként jött létre, megjelenésében tengerszemre emlékeztet, innen kapta nevét.

A műsor újranézhető a Médiaklikken.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában