Elismerés

2023.06.15. 16:50

Az ő sikere, ha a tanári pályát választják a tanítványai, vallja az egri tanárnő

Az egri városházán tartott pedagógusnapi ünnepségen a napokban Asztalos Réka, az Egri Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium középiskolai tanára polgármesteri elismerésben részesült.

T. B.

Asztalos Réka elismerést vehetett át Mirkóczki Ádám polgármestertől a pedagógusnapi ünnepségen a Városházán

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

- Mivel fiatal koromból adódóan pályakezdőnek számítok, hatalmas megtiszteltetésnek tarom, hogy 30 évesen, öt év munka után ilyen elismerésben részesülhettem. Nekem jó példaképeim vannak, édesanyám és édesapám is pedagógus. Mindig szerettem emberekkel dolgozni. A jó példa, és az a közeg, amit a gyerekek jelentenek számomra, hiszen jól érzem magam közöttük, az oka, hogy a tanári pálya mellett döntöttem, hogy tudásomat át tudjam adni nekik. Nagyon jó érzés őket a céljaikig elkísérni – mondta a díj átvétele után Asztalos Réka.

- Német szakosként nyelvvizsgák és az érettségi megszerzésében segítem őket. Úgy érzem, akkor teljesedik ki a munkám, amikor a továbbtanuláshoz az értékes pontokat meg tudják szerezni. Nem könnyű megszerettetni az idegen nyelveket, de egyre jobban értékelik és mérik föl a diákok is, hogy a mai világban idegen nyelvek nélkül nem boldogulhatnak, és az angol egyedül lassan nem lesz elég. A folyamatos motiválás, dicséret, a sikerek, hogy legyen kis mérföldkő, amit kitűzünk magunk elé, az segíti a sikeres előrehaladást – tartja Asztalos Réka.

Elárulta, nagyon kevés ilyen korú pályatársa van, de akiben megvan a legnagyobb motiváció és megtalálta a helyét, nehezen lesznek elküldhetőek a pályáról, kitartanak sokáig. Vannak diákjai, akik a tanári pályát választják, ilyenkor örül, kicsit a maga sikerének is mondhatja, hogy talán kollégái és ő jó példák voltak a számára.

Mirkóczki Ádám polgármester szerint nincs olyan köszönet, ami kifejezi kellőképp, mennyire fontosak Egernek a pedagógusok.

- Korunk társadalma picit mostohagyerekként kezeli a pedagógusokat. Nagyon könnyű kritizálni, irigykedni, mindenfélét a fejükhöz vágni. De ha jobban belegondolunk, rájuk már olyan teher hárul, ami sokszor a család hiányosságait próbálja betölteni. Először nevelni kellene a gyereket, ami nem kizárólagosan a pedagógus dolga lenne, hanem elsősorban a szülők feladata. Sok család sajnos ezt a munkát már nem végzi el, egyre több ilyen probléma zúdul az óvodákra, iskolákra. A pedagógusok erőn felül teljesítenek, a szülők helyett igyekeznek nevelni, mellette a tananyagot, oktatást is biztosítani, ami a fejlődésükre szolgál – fejtette ki a polgármester.

Mirkóczki Ádám bízik abban, hogy a mostani helyzet változni fog. Szerinte strukturális változásra is szükség van és anyagi nagyobb megbecsülésre is. Büszke az egri pedagógusokra, akik minden nehézség ellenére sikert sikerre halmoznak. Tanulmányi eredményekben, országos szakmai elismerésekben látszik, hogy Egerben kiváló pedagógusok vannak, ezért köszönetet mond Eger lakosságának nevében.

Kérdésünkre Mirkóczki Ádám elmondta, bár a városnak most nincs saját iskolája, örülne, ha lenne. Hatalmas feladat volna, mint minden intézmény amit működtetnek, de az önkormányzat a saját intézményeinek jó gazdája. A kérdés parlamenti, kormányzati szinten dől el, nekik ahhoz kell alkalmazkodni. Most annak ellenére, hogy nem iskolafenntartók, ahol tudnak, segítenek nekik. A magas energiaárak miatt bajba jutottakon igyekeztek segíteni, a jövőben pedig nyitottak olyan lehetőségre, hogy ha kell, iskolát fognak fenntartani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában