E-ingatlannyilvántartás

2023.06.28. 11:30

Egerbe ért az országos roadshow, bemutatták az E-ingatlannyilvántartást

Az Unió KÖFOP-programjában megvalósuló E-ingatlan-nyilvántartás elnevezésű kiemelt projekt keretében szervezett tájékoztatót tartottak kedden délelőtt az egri Szent István Hotelben. A résztvevők szakmai előadásokon tájékozódhattak a jövő év februárjában bevezetésre kerülő elektronikus ingatlan-nyilvántartási rendszer működéséről és használatáról.

S. S.

Kaszás Kata, a Lechner Tudásközpont Üzemeltetési-Fejlesztési, és Projekt Főosztályának vezetője

Forrás: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Az eseményen előadást tartott, majd portálunkat is tájékoztatta a programról Kaszás Kata. A Lechner Tudásközpont főosztályvezetője elmondta, a jelenlegi eseménynek az az apropója, hogy az új elektronikus nyilvántartást bemutassák – 2024. február 1-ével indul el az új rendszer – azon szervezetek számára, akik ezt a jövőben használni fogják.

– Akiket megszólítunk célközönségként: ügyvédek, közjegyzők, végrehajtók, bankok, adóhatóság, rendőrség, más társszervezetek, illetve természetesen az állampolgárok. Az új elektronikus nyilvántartással szeretnénk segíteni az ügyintézést és csökkenteni a várakozási időket. Számos olyan funkció alakul ki az új rendszer használatában és felületeken, amellyel már online módon tudnak indítani hatósági és egyéb ügyeket. A földhivatali ügyeket teljes módon elektronizálásra kerülnek. Tulajdoni lapok lekérését ugyanúgy biztosítjuk, csak már megújult formában a datanetes rendszeren keresztül, mint eddig. Rendszerkapcsolatokat alakítunk ki a társszervezetekkel – sorolta a főosztályvezető.

Kaszás Kata portálunk kiberbiztonságot firtató kérdésére azt mondta, hogy az új ingatlan nyilvántartásnak a biztonsági szintje, annak kialakítása, rendszerstruktúrája egy olyan környezetben kerül prezentálásra, ahol az adatokhoz nem férhetnek hozzá külső behatolással. A felületeket is úgy tervezték, hogy lehetőség szerint ezek is a maximális informatikai biztonságot szolgálják. Megtörténik a kormányhivatali és a publikus felületek elválasztása. Azok a funkciók, amelyekkel az adatok közvetlenül elérhetők, kizárólag szeparált környezetben működhetnek. 

– Az ügyfélkapun keresztül elérhetők lesznek a külső folyamatok és a külső portálok is, az ügyintézők is ügyfélkapus azonosítás után tudják majd a saját ügyintézési folyamataikat használni – tette hozzá.

A főosztályvezető tájékoztatása szerint országos roadshow indult június elsejétől, amelynek célja megismertetni az új elképzeléseket és fejlesztéseket, a jogszabályi háttér változásait. A projektzárásig 21 területen tartják ezeket a rendezvényeket. Most júniusban végig visznek egy kört és szeptemberben indítják a következőt. A fórumok elérése egy regisztrációval bárki számára lehetséges.

– A projekt zárása kötött formában történik november 30-al, s ezt követően kell az Unió felé az elszámolást is megtenni. A rendszer természetesen marad, a közigazgatás és a hatóság számára teljes körűen elérhetővé válik, sőt nagyon sok funkcióval szeretnénk majd a jövőben bővíteni – tette hozzá a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában