Egyeztetés

2023.06.19. 16:26

Hét család már visszaköltözött a Hunyadi utcába Recsken

Miközben konkrét javaslatokra, kártalanításra várnak a recski iszapkatasztrófa károsultjai, néhány család úgy döntött, visszaköltözik otthonába.

B. K.

A bányából érkezett sár miatt kerültek veszélybe a házak

Forrás: Agria Tv

Recsken tizenkilenc család kényszerült elhagyni otthonát a júniusi villámárvíz okozta károk miatt. A Hunyadi utcában már napok óta feloldották a zárlatot, fertőtlenítették az ingatlanokat, így azt is felajánlották, hogy visszaköltözhetnek otthonaikba. 

Nagy Sándor polgármester portálunk érdeklődésére elmondta, hogy hétfőn délelőttig hét család döntött úgy, hogy visszaköltözik otthonába. A tisztiorvosi szolgálat szakembereivel egyezteve ma újra megbeszélik, hogy mire lehet még szüksége a családoknak ahhoz, hogy biztonságban élhessék napjaikat.

A község első embere elmondta azt is, hogy az elmúlt napokban igyekeztek minden sarat el-és kitakarítani az érintett ingatlanokból, és a portákról. A helyi roma kisebbségi önkormányzat vezetőjével hétfőn egyeztető megbeszélést kezdeményeztek a bánya vezetésével. 

Arra kíváncsiak, hogy a cég milyen módon kíván segíteni a kárt szenvedetteknek, erről ugyanis érdemi információt egyelőre nem kaptak az ott élők. 

Nagy Sándor úgy összegezte az elmúlt hónapok történéseit, hogy Recsk az új bányanyitás előtti időszakban a nyugalom szigete volt. A község szépen, lassan fejlődött, gyarapodott és békében éltek az emberek. Az iparűzési adóból várható bevétel természetesen jól jönne a községnek, de annak az eddig történtek alapján, súlyos ára van. Az előre be nem jelentett robbantás, a nemrégiben történt természeti katasztrófa felborzolta a kedélyeket, és megosztja a helyieket. 

A legfontosabb most az, hogy minden érintett fél részéről gyors, és megnyugtató megoldás szülessen a károsultak ügyében. A kormányzati szándék megvan, a bánya vezetése még nem szólalt meg. - Úgy tűnik, hogy ma legalább abban meg tudunk állapodni velük, hogy mikor, és milyen formában fogják tájékoztatni a lakosságot a folytatásról. A recskiek érdeke az, hogy mielőbb válaszokat kapjanak felvetéseikre, hogy végre újra békében élhessék az életüket. A fejleményekről mindenkit időben tájékoztatunk - zárta gondolatait Nagy Sándor. 

  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában