Kutyások esőnapja

2023.06.17. 13:39

Nem kötelező kutyát tartani, a második kutyabarát napon Egerben felelős gazdik találkoztak + fotók

Idén már második alkalommal várta az érdeklődőket az Egri Kutyabarát Nap. Eredetileg június 10-ére tervezték a szervezők, hogy bemutatókkal, tanácsadással, nyereményjátékkal és megannyi érdekességgel várják az állatbarátokat, kutyatartókat, leendő kutyásokat és minden más látogatót a Pyrker téren. Az eső azonban közbeszólt, ezért a 17-re meghirdetett esőnapon, azaz most szombaton tartják azt.

Sike Sándor

Másodjára tartották meg a kutyabarát napot Egerben

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A Pyrker téri 10 órai megnyitó idején a várakozásokhoz képest még – gazdik és kedvenceik egyaránt – kevesen voltak a Bazilika melletti parkban. A szervezők egyikének, az Állatokat Védjük Együtt alapítványnak az elnöke, Társy Diána portálunknak is jelezte, hogy párhuzamosan iskolai ballagások vannak, ennek tudható be a kisebb érdekődés. Sajnos az egy héttel korábbi időpontban valóban "a (eső)víz volt az úr".

A város önkormányzatának képviseletében – a szintén kutyatartó – Minczér Gábor nyitotta meg a rendezvényt. Az alpolgármester utalt arra, hogy ugyan csak a második kutyabarát nap ez a mai, viszont Eger már régebb óta kutyabarát város, s Magyarországon a kutyabarát városok között is előkelő helyen szerepel. A kis kedvenc, s ezen belül az ebtartás évtizedek óta töretlen hazánkban.

– Egy-egy kutyát gyakran családtagként is kezelnek. Nekem is mindig volt, s most is van kutyám, egy labradorom. Öt éves kislány, nem is olyan kislány. Volt olyan is, amikor három is volt egyszerre, közöttük egy németjuhász keverékem, aki 18 évig volt a családdal. Gyerekkoromat, a felnőtté válásomig végigkísérte. Sok emlék fűződik ehhez a kiskutyához. Ezért is örülök annak, magam is kutyásként, hogy Eger ilyen jó város abban is, hogy kutyát is jó tartani itt. Az önkormányzat törekszik arra természetesen, hogy ehhez az infrastrukturális lehetőséget biztosítja. Kutyafuttatókat építünk, kutyaürülék elhelyező edényeket helyezünk ki folyamatosan – fogalmazott portálunknak a vármegyeszékhely alpolgármestere.

20230617 - II. Kutyabarát nap - Eger - Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap
A legkisebbek nagyon élvezték a kutyasimogatást
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Hozzátette ugyanakkor, hogy neki és minden más kutyásnak figyelniük kell arra is, aki nem kutyás, vagyis a társadalmi együttélés szabályait be kell tartani. Vigyünk például mindig magunkkal kutyaürülék gyűjtő zacskót, amikor sétáltatjuk a kedvencünket, illetve ahol kell, ott viseljen a kutyus pórázt.

– Abban bízunk, hogy a kutyásokat és nem kutyásokat egy kicsit össze tudjuk kovácsolni. Ezen kívül természetesen a felelős állattartás, amit igyekszünk azok számára eljuttatni akik már gazdik, vagy esetleg még csak gondolkodnak abban, hogy kutyát vegyenek magukhoz – mondta Társy Diána alapítványi elnök, amikor a rendezvény céljáról kérdeztük.

Szavai szerint egyre többen vannak most már, akik valóban felelősségteljesen vesznek magukhoz állatot, de sajnos van az a része a társadalomnak, akiknél még komoly problémákba futnak bele.

– Mi azt nem értjük, hogy ha valaki nem tud tartani egy állatot felelősségteljesen, akkor miért van rá szükség. Nem kötelező az állattartás és próbáljuk felhívni a szabályszegésre azoknak a figyelmét, akik jogszabálysértő magatartással tartanak különböző állatokat. Ez a rendezvény is hivatott arra, hogy megjelenítsük: mit is jelent a gondos gazda – mondta.

20230617 - II. Kutyabarát nap - Eger - Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap
Sokan családtagként tartják számon kedvencüket
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A program részeként a nap során bemutatkozik – mások mellett – a Tiszántúli Mentőkutyás Egyesület, a Tappancs Segítőkutyás Egyesület, az Egri Kutyásport Központ Vakok és Gyengénlátók Integráló és Sportegyesülete. A parkban a rendezvény idején mindvégig kézművesfoglalkozások részesei is lehetnek a résztvevők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában