Borzalmas

2023.06.30. 09:20

Rádőlt a mászóka az ovis kislányra Csányban, 4 éve nincs felelőse a halálának

Megszüntették az eljárást a település egykori jegyzője ellen a négy évvel ezelőtti, egy óvodás kislány halálával végződött csányi mászókabaleset ügyében

T. O.

A történtek után feszült volt a hangulat a faluban, Medve István polgármester igyekezett csillapítani a kedélyeket

Forrás: Tari Ottó/Heves Megyei Hírlap

Csaknem négy éve, 2019 szeptember 26-án – az önkormányzati választások előtt néhány nappal – bejelentés érkezett a rendőrségre, miszerint a csányi óvoda udvarán kidőlt egy mászóka, aminek következtében egy hat éves kislány a helyszínen életét vesztette, további két gyermek pedig megsérült.

Mint kiderült, az vezetett a tragédiához, hogy a mászóka lábazata elkorhadt. A jelzett napon a déli órákban a hatéves Mercédesz akkor halt meg, amikor a játék vele együtt eldőlt és agyonnyomta. A kislány a napokban lett volna tízesztendős.

Az ügyben azonnal megindult a nyomozás. Ezt követően portálunk többször is érdeklődött az ügyről, de azon túl, hogy a rendőrség foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűncselekmény gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen, több érdemleges információt sokáig nem sikerült megtudnunk.

Az elmúlt időszakban a település akkori jegyzőjének, polgármesterének és az óvoda vezetőjének a felelősségét is vizsgálták. A Borsonline úgy tudja, a napokban a jegyző ellen megszüntették az eljárást arra hivatkozva, hogy az intézmény vonatkozásában nem rendelkezett utasítási joggal, ezért a játékok használatának korlátozását sem írhatta elő az óvodai dolgozók számára. Az óvoda az önkormányzat, nem pedig a polgármesteri hivatal fenntartásában és üzemeltetésében áll, márpedig a jegyző az utóbbi vezetője.

Amit még tudni lehet: nyolc évvel a baleset előtt, 2011-ben a tragédiát okozó mászókával kapcsolatban a kötelező ellenőrző vizsgálat során megállapították az ütéscsillapító felület hiányát, illetve jelezték, hogy a játék esési terében betonjárda volt. Ezek miatt balesetveszélyesnek nyilvánították. A szakértők akkor nem a mászóka lezárását vagy felszámolását, hanem az áthelyezését és a hiány pótlását javasolták. Az óvoda udvarán azonban nem lett volna máshol alkalmas terület az eszköz felállításához.

A történtek – mint megírtuk – néhány nappal a 2019-es őszi helyhatósági választás előttre datálódnak. Akkor a kislány rokonai és ismerősei a községháza előtt is hangot adtak azon elvárásuknak, hogy mielőbb nevezzék meg a felelősöket. Medve István polgármester többször tárgyalt a megjelentekkel, akik közül többen egyebek mellett a faluvezető távozását is követelték. A közelgő választás során Medve István egyedüli polgármester-jelöltként indult, s a következő öt esztendőre is bizalmat kapott.



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában