Lelet

2023.06.18. 06:55

Szokatlan dologra bukkantak az ásatáson: sírokat is rejt a bélapátfalvi templom

Középkori padlót, szerzetesi lépcsőt, és ajtót is találtak a ciszterci templomban.

Tóth Balázs

Szokatlan, hogy a templom belsejében voltak a sírok

Forrás: Rákóczi Gergely/Beküldött fotó

Meglepődtek a bélapátfalvi apátsági templomban dolgozó régészek, hiszen olyan objektumokra bukkantak, amelyek a ciszterci rend templomaiban szokatlanok: sírokra.

- Jelenleg a templombelsőben kutatunk, a felújítás során a falak belső oldalán szivárgókat alakítanak ki, ennek kapcsán feltártuk a kolostor egykori emeletén lévő szerzetesi hálóterembe vezető lépcsőt, és a kerengőből a templomba nyíló ajtót a déli keresztházban és déli mellékhajóban. A falak korát is meghatározzuk a falazás módja és a leletek alapján. Ezek az eredmények azért is szenzációsak, mert korábban a templomban soha nem volt régészeti kutatás. – mondta el Rákóczi Gergely, a jelenleg is zajló feltárásokat vezető régész.

A kutatások során a déli mellékszentélyben egy felnőtt és egy csecsemő 1620 körüli sírját tárták fel, egyikőjüket II. Ferdinánd, míg a másikat II. Mátyás által veretett ezüst dénárral temették el. A keresztház padlója alatt pedig egy 12 év körüli ifjú és egy csecsemő sírjára bukkantunk – mondta Rákóczi Gergely, a Dobó István Vármúzeum régésze. Hozzátette, a sírok többsége 17. századi, tehát a helybéliek a templom 1530 körüli felhagyását követően is temetkeztek az épület falain belülre. Ez egyébként Magyarországon nem szokatlan jelenség, hogy a közösség a templomokat mint megszentelt földet elhagyásuk ellenére is tovább használta. Ez itt is sejthető volt egy márciusban felfedezett, kőbe vésett felirat alapján – mondta Rákóczi Gergely.

ásatás, bélapátfalva, apátság, régészek
Meglepő lelet
Forrás: Rákóczi Gergely/Beküldött fotó

Kifejtette, a főszentélyben is előkerült több sír, jelenleg ezek feltárását végzik.

- Az északi oldalon a mellékhajóban egy valószínűsíthetően középkori sírkövet találtunk, ezen kívül itt bukkantunk egy kriptára, amelynek feltárását hétfőn kezdjük meg – mondta Rákóczi Gergely, de azt is megjegyezte, ez a kripta feltehetően a barokk korból, a 18. századból származhat. Előkerült ugyaninnen egy posztósüveg is.

ásatás, bélapátfalva, apátság, régészek
Négy sírt találtak a templom belsejében
Forrás: Rákóczi Gergely/Beküldött fotó

A feltárást vezető régész elmesélte, egy geofizikai (talajradaros) felmérés is történt a templomban még a felújítás kezdetét megelőzően, amely anomáliát mutatott a főszentélyben. Itt célzott kutatásra nyitottak egy szelvényt. A hely valószínűsíthetően oltáralapozás lehet, kisebb eséllyel az alapító sírját rejtheti.

- A ciszterci rend a középkorban tiltotta a templomon belül való temetkezést. A 18-19. századi források szerint nem voltak sírok a templom belső terében, ahogy kripta sem. Körülötte azonban egészen 1822-ig temető helyezkedett el, s itt számos sírt már 1964-65-ben feltárt Valter Ilona.

A feltárás egyébként időigényes feladat, amit a kivitelezés akadályozása nélkül, minél gyorsabban igyekeznek elvégezni a régész szerint. Rudolf Mihály DLA, a bazilika felújításának vezető tervezője elárulta, eredetileg két hét állt volna a régészek rendelkezésére a kutatásokra, de a további sírok felbukkanása miatt több időt kaptak, akár egy hónapig is dolgozhatnak a feltárásokon.

ásatás, bélapátfalva, apátság, régészek
A templom körül temető volt, de nem szoktak bent temetkezni
Forrás: Rákóczi Gergely/Beküldött fotó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában