Biztonság

2023.06.07. 08:05

Tanultak a rendkívüli aszályból: új vízvezeték épül a Mátrában

A tavalyi aszály miatt növelnék a mátrai települések vízellátásának biztonságát.

T. B.

Az ÉRV Északmagyarországi Regionális Vízművek ZRt. bővíti a Csórhegyi medence – Köszörűvölgyi víztisztító mű szállító fővezetékét. Ezzel szeretnék növelni a vízellátás biztonságát, okulva a tavalyi rendkívüli aszályból. Akkor olyan kevés csapadék esett, hogy a Köszörűvölgyi víztározó vízszintje a kritikus szintre csökkent.

A köszörűvölgyi víztisztító mű jelenleg a Köszörűvölgyi víztározóból és az ideiglenes vízkivételi helyről nyeri a nyersvizet, amivel csak részben biztosítják az ellátási terület vízigényét, a szolgáltatott ivóvíz másik felét a csórréti víztározóból nyerik. A vízpótlási lehetőségeket megvizsgálva az ÉRV Zrt. vezetősége egy új vezeték építése mellett döntött, amivel a meglévő vezeték mellett további vízmennyiség adható Köszörűvölgy felé, valamint a vízbiztonság is növelhető, mivel a régi PVC vezetéken gyakoriak a csőtörések, valamint a három nyomáscsökkentő medence térfogata sem kielégítő.

A meglévő vezeték mellé, közel három és fél kilométernyi gömbgrafit öntöttvas vezetéket fektetnek le, a 365 méteres szintkülönbség miatt pedig két 150 köbméteres átemelő medencét is kialakítanak, olvasható a környezetvédelmi hatástanulmányban, amely a Heves Vármegyei Kormányhivatal oldalán található meg.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában