Irtás

2023.06.15. 17:55

Térképen mutatjuk, hol számíthatunk a parlagfűre vármegyénkben

Heves megye középső részén a leggyakoribb az allergén növény előfordulása.

T. B.

A NÉBIH weboldalán és térképén továbbra is nyomon követhető a parlagfüves területek alakulása Hevesben. Megyénkben Pétervására, Bükkszék és Szajla közelében találhatóak a legészakibb előfordulások jelenleg, majd Parád északi határa következik. Gyöngyös és Nagyréde, valamint egy-két környező falu, illetve Hatvantól és az M3-as autópályától északra fekvő, Lőrinci és Ecséd közötti területek is érintettek. Kelet felé haladva szintén az M3-as az egyik nagy választóvonal, Kál, Kápolna és Verpelét környékén, valamint a Maklár-Eger vonalon is vannak az allergén növénnyel fertőzött területek. Az autópályától délre Nagyfüged térségében, Erdőtelek mellett, Besenyőtelek közelében, illetve a Füzesabony-Poroszló vasútvonal mellett térképeztek föl parlagfüves területeket. Kisebb foltok vannak már Heves és Tarnaörs mellett is. 

A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy Hatvantól keletre, Gyöngyöstől északra, a Verpelét-Erdőtelek vonalon, valamint a Heves és az M3-as autópálya közötti térségben is kell számítani a gyomnövény megjelenésére. Ezen kívül tavaly Felnémet és Felsőtárkány között is találtak foltokban parlagfüvet. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Pesthy Márton/Veszprém Megyei Napló)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában