Örökbe fogadták

2023.06.26. 13:00

Újjávarázsolják az egri színháznál lévő padot az alapítvány aktivistái

Hétfői sajtóreggelire invitálta a média munkatársait az Egri Norma Alapítvány. Elnökük, Somogyi Mónika portálunk kérdésre elmondta, hogy 1998-ban alakultak. Lényeges változást hozott viszont életükben a 2012-es esztendő, mert azóta Civil Információs Centrumként is működnek.

S. S.

Tizenegy éve minden megyében nyílt egy-egy ilyen centrum a civil szervezetek munkájának segítésére. Feladatuk a tanácsadáson – jogi, közhasznúsági adózási, könyvelés, informatikai, pályázati, forrásteremtési – túl a az üzleti, az állami és a civil szektor érzékenyítése, képzések, rendezvények szervezése.

– A civil szervezetek számára természetesen minden szolgáltatásunk ingyenes, a forrást pedig a polgárok egy százalékos adófelajánlása jelenti. Meg kell érte küzdeni, teljesen hektikus a felajánlás. Amikor gyakrabban benne vagyunk projektjeinkkel a köztudatban, s híradás történik, akkor nagyobb a bizalom az emberekben. Gyakori azonban a felajánlás iránti lustaság is, vagy pedig iskolák, óvodák saját alapítványainak tesznek felajánlást. És természetesen a sztereotípiák is működnek: egészségügy, állatvédők... Egyik sem rossz, csak hát kevés a hal és sok a horgász, szokták mondani – fogalmazott az elnök.

A sajtóreggeli aktualitása pedig az volt, hogy ismét megmentenek egy korábban már örökbe fogadott padot, s erre az örökbefogadásra buzdítanak más szervezeteket is. Az Egri Norma Alapítvány egészen konkrétan a Gárdonyi Géza Színház előtti ülőalkalmatosságot újítja fel ismételten, mert a korábbi rendbetételét, lefestését követően mára már megkopott – hangzott el.

Dekupázs technikával történik majd a felújítás kedden délután 4 órától. Ez az eljárás azt jelenti, hogy szalvétát használnak majd, különleges kézműves technika, több rétegű szalvétát kennek rá a padra, s ezzel „ruhába öltöztetik” azt a padot.

– Az örökbe fogadásra szóló biztatásukat fogadták már meg mások is, három évvel ezelőtt például egy civil szervezet a Sas úti kollégiumnál lévő padokat varázsolta fiatalosan színesre – mondta kérdésünkre Somogyi Mónika.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában