Múltidéző

2023.07.08. 22:00

A kivándorlás oka elszegényedés – írta az újság 120 éve Hevesben

Vajon miről írtak egykor a megyénkben megjelent újságok? Mi foglalkoztatta leginkább az akkori olvasókat? Ha választ akar kapni mai kedves lapforgatónk, akkor kérjük, kövesse figyelemmel hetente megjelenő sorozatunkat, amelyben régi lapok írásait idézzük fel.

Szilvás István

Eger, Zalár utca 1900-ban

Forrás: Fortepan/Jurányi Attila

TISZA-FÜRED ÉS VIDÉKE. TÁRSADALMI, IRODALMI, KÖZGAZDASÁGI S VEGYES TARTALMU HETILAP. MEGJELENIK MINDEN SZERDÁN. 1895. JUNIUS 27.

 Juniális. 
Poroszlón az odavaló és környékbeli ifjuság a poroszlói szegény iskolás gyermekek javára (vallás különbség nélkül) junius 30-án, az uradalmi füzesben (Cserőháton) zártkörü junialist rendez. A rendezőség élén Farkas Vilmos és Kerekes József urak állnak. Belépti dij: személy jegy 2 korona, családjegy 3 korona; kezdete d. u. 3 órakor. 
Kedvezőtlen idő esetén a nyári mulatság az „Uj világ” szálloda nagy termében fog megtartatni. 

A lap szellemi részét illető minden közlemény a szerkesztő nevére czimzendő Tisza-Füreden
Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

HEVESMEGYEI LAPOK. VEGYESTARTALMU HETILAP, MEGJELEN MINDEN VASÁRNAP. 1904. JANUÁR 31.

 Drágaság a vidéken. 
Mi abban a meglehetősen naiv hitben voltunk el eddig, hogy hiába, a legdrágább élet mégis csak a budapesti élet. És éppen ezért nagyon sokszor az olcsó vidéki élet után vágyakoztunk, a hol még a legcsekélyebb jövedelem is uri módon futja. Pedig bizony ma már a vidéki városok drágaság szempontjából jóval meghaladják a fővárost, ugy ma már a vidéki ember kényszerül majd arra, hogy élelmezési szükségleteinek nagyrészét a fővárosból fedezze. E fölött a dolog fölött érdemes és lehet is elmélkedni. a nemzet vagyonosodásának a vidék volt a gyüjtő pontja. Most pedig ugy látszik, megszünnek azokká lenni. Szegényedik a vidék! A nagy drágaság teszi szegénynyé és megélhetési viszonyainak a tarthatatlan volta. Ha az egyes vidéki városok tengődnek, abból bizony legalábbis – uj adó lesz, attól pedig mentsen Isten. Mi a vidéket gazdagnak és bőségben akarjuk látni. (...) Bizony a kivándorlási vágyat is nagyban fokozná ez az elszegényesedés, mert hát a ki itt e hazában jó módhoz volt szokva, nem igen nélkülöz az azután már itthon. Hanem hallgat a kivándorlási ügynök szavára, s gyül aztán a kivándorlási statisztika, amitől a politikusok a fejük bubját vakarják és ami fölött nagy bölcsen ankéteznek. Hát ezek a politikusok se a fejfájáson törjék a fejüket, hanem keressék a bajnak inditó okát és meg fogják találni. Az egyik nagy bajra mi is rámutattunk: a vidéki városok rettenetes elszegényesedésére. A vidéknek nem szabad elszegényednie, mert ez az elszegényesedés beláthatatlan erkölcsi veszteséget jelentené, anyagi mellett. A vidéket meg kell menteni mindenáron attól a nyomoruságtól, mely a fővárosban már megvetette a fészkét és amelynek kétszeres terhét nyögi télen a társadalom. Ha valamit csinálnak azonban, kérjük, ne nevezze „mentő akciónak”, s már hangzatos czimmel beburkolt hivatali mindenegyébnek. Hanem igyekezzenek a dolgot érdemében meggátolni és azt fontosságához mérten – okosan kezelni. 

EGER. POLITIKAI S VEGYES TARTALMU HETILAP. MEGJELENIK MINDEN CSÜTÖRTÖKÖN. 1870. JULIUS 28.

 Levelezés. 
Városunkban folyó hó 26-án délután 2 ½  órakor ismét tüzet jeleztek a vészharangok. T. Joó János urnak a hatvani külváros 3-ik negyedében lévő 684-ik számu háza, melyben vinczellérje lakott – s melynek padlásán egy 4 éves leányka, s 6 éves fiu pajkosságból tüzet raktak –, kigyuladván, csakhamar porrá égett, s hogy a tüz tovább nem terjedt néhány 7-ik és 8-ik osztályu tanulónak is köszönhető, kik a szomszéd utczából azonnal oda siettek, s a házamnál lévő több edény vizzel az égő házhoz legközelebb fekvő épületrészt öntözék, azonban minden buzgalmuk daczára is meggyulad már, miután a víz elfogyott, ha t. Petrovics Ferencz úr vezetése alatt a városi vizi fecskendő meg nem érkezik, ki is azonnal udvaromról, tőle kitelhető szorgalommal igyekezett azt oltalmazni. Ezután mindjárt megérkezett a katonai és Svarcz-féle fecskendő is, s igy mindamellett, hogy víz igen kevés volt, a tüzet szerencsésen eloltottuk. Semmi nagyobb kár nem történt, leszámitva, hogy valamelyik oltó rocskámat és a kupát jobbnak látta magával haza vinni, mint a tulajdonosnak átszolgáltatni. Meg kellene dicsérnem névszerint néhány egri polgárt, kik az oltásban tevékeny részt vettek, de minthogy nincs szerencsém őket ismerni, fogadják mindannyian hálás köszönetünket, ugy nem különben a Szász Weimar ezred és a honvédség áldozatkész magukviseletét, kiknek valamint törzs-, ugy egyéb tisztjei és közlegényei is, valamint az oltásban, ugy az örködésben tanusitott áldozatkész fáradhatatlan közremüködésükért fogadják hálás köszönetünket. Tóth Sándor 
Tallózta: Szilvás István 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában