Vadászsiker

2023.07.26. 14:00

Bronzot hozott a vadászok országos versenyéről a 22 éves Tomecz Nándor, ő indult Heves színeiben

Tomecz Nándor 22 éves kora ellenére már hivatásos vadászként dolgozik. A közelmúltban olyan teljesítménnyel rukkolt elő a Baranya vármegyáben megrendezett Hivatásos Vadászok Országos Szakmai Versenyén, hogy azoknak, akik nem ismerik a fiatalember becsvágyát, a hivatásához való hozzáállását, bizonyára leesett az álla: a hazai pályán versenyző Karnis Balázs és a Pest vármegyei Hinkó Miklós mögött a harmadik helyet szerezte meg.

Sike Sándor

A 22 éves Tomecz Nándort bal szélen lehet látni

Forrás: Beküldött

A versenyt egyébként minden évben megrendezik, s egy-egy vármegyét egy vadász képvisel. Az idei megmérettetésnek egyébként a baranyai Hosszúhetény mellett található Natur Hotel Kövestető – a Mecsekerdő Zrt. vendégháza – és környéke adott otthont július 19-20-án.

Az esemény megnyitóján megjelenteket Agyaki Gábor, a Vadászkamara hivatásos vadász alelnöke, a szervezet vármegyei Területi Szervezetének elnöke köszöntötte, gratulálva a 18 indulónak a vármegyei fordulókból az országos döntőbe jutáshoz.

Ripszám István, az állami erdőgazdaság vezérigazgatója beszédéből pedig az is kiderült: a kétnapos megmérettetésen a Mecsekerdő Zrt. munkatársai mindent megtesznek a rendezvény magas színvonaláért, amelynek jó alapot adnak a környezeti adottságok. Dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnökének a szavaiból pedig azt tudhattuk meg, hogy minden alkalommal más-más vármegyében rendezik meg a versenyt.

Az első napon a kollektív, elméleti versenyszámokat abszolválhatták az indulók: a tesztet, a vadászkutyafajtaismeretet, a vadászkürtjel-felismerést, az interaktív tesztet, a vadbetegség-, sziluett-, állathangfelismerést. A terepi versenyszámokra pedig július 20-án került sor: 15 állomáson számos gyakorlati ismeretről tehettek tanúbizonyságot a versenyzők, úgy mint: cserje- és faismeret, trófeabírálat, lövészet, rendészeti feladatok, intézkedés, fegyver- és lőszerismeret, sörétes lövészet, termesztett növények, gombák felismerése, sebzési jelek, állatfajfelismerés preparátum alapján, vendégvadász kísérése, vadhívás, csapdázás.

Portálunk kérdésére Tomecz Nándor, aki Kiskörén tevékenykedik hivatásos vadászként elárulta, hogy számára leginkább a trófeabírálat adta fel a leckét, ami nem véletlen, hiszen talán ehhez kell a legnagyobb tapasztalat. Magáról azt is elárulta egész eddigi élete kötődik a vadászathoz. Anyai ágon a nagyapja volt hivatásos vadász, az édesapja természetesen jelenleg is az.  Az általános iskola befejezésekor már határozott szándéka volt a családi hagyomány folytatása.

– A vadászvizsgát 18 évesen tehettem le, fegyvertartási engedélyt is ekkortól kaphattam – mondta portálunk kérdésre Nándor.

Beszélgetésünk napján, ami vasárnapra esett már reggel 3-kor kelt, bejárta, megfigyelte a területet, megtöltötte az itatókat. Esti terveiről pedig elárulta, hogy kollégáival este dúvadra mennek. Ezen a területen rókák, a szarkák, a dolmányos varjú, vagy az aranysakál számít dúvadnak. Alapvetően pedig apróvadas területről van szó, ahol előfordul ugyan őz, vagy vaddisznó, de nem ezek a meghatározó fajok.

Némi kérdezősködést követően megtudtuk azt is, hogy a fiatal, s most már országos bronzérmes hivatásos vadász a középiskolát a csongrádi Bársony István Mezőgazdasági Technikumban végezte. Jelenlegi munkaköréhez hozzátartozik a területen való állományszabályozás, a vadásztatás, vendégkísérés egyaránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában