Nyár

2023.07.09. 17:00

Ég és föld között békát is fogtak az egri táborozók, de királyfi nem lett belőle

Ég és föld között címmel szervezett természettudományokat népszerűsítő tábort az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem egri és környékbeli általános iskolásoknak az elmúlt héten.

Ég és föld között tábor az egri egyetemen.

Forrás: EKKE

A tanév közben az iskolában megtanultakat a gyakorlatban is megtapasztalhatták a gyerekek tábor öt napja alatt, árulta el portálunknak dr. Rázsi András, az EKKE Kémia és Fizika intézetének adjunktusa, a tábor egyik vezetője. Horotán Katalinnal, az EKKE Biológia Intézet munkatársával karöltve 5 napon át 22, főleg felső tagozatos egri és környékbeli gyerekkel merültek el a tudományok világában.

Ha már merülés, az Eger-patak Érsekkerti-szakaszán valóban merültek, de csak a lábszárak, hiszen  rákokat, halakat, sőt békát is fogtak, hogy közelebbről megnézhessék őket. 

– A békát végül egyik lány sem akarta megcsókolni, így sosem derül ki, hogy elvarázsolt királyfi volt-e – jegyezte meg dr. Rázsi András a tőle megszokott vidámsággal, hogy érzékeltesse, milyen jó hangulatú volt az öt nap, amibe elég sok minden belefért.

Voltak csillagászati bemutatón az egyetem csillagvizsgálójában, de dr. Rázsi András mesélt nekik a meteorológiai állomáson arról is, hogyan viaskodnak felettünk a légtömegek, azaz hogyan számolja ki egy meteorológus, hogy milyen időjárásra számíthatunk. Persze a gyerekek kaptak útmutatást arra nézvést is, honnan érdemes tájékozódni várható időjárás tekintetében.

Az egyetem botanikuskertjében nem csak a növényeket vizsgálhatták meg, bogarásztak is, és persze a kreativitásnak is tág teret hagytak a táborvezetők.

– Nekem úgy tűnt a gyerekek nagyon élvezték a tábort, s ezzel egy lépést mindenképpen tettünk a cél felé, amely miatt évről-évre szervezünk ilyen napközis elfoglaltságot. Jelesül a fizika, a biológia, a földtudományok népszerűsítése felé. Az okoskodás, a vidámság mellett pedig hasznos is volt a program: tettünk valamit a természetért. Sajnos sok szeméttől kellett megszabadítani az Eger-patakot, amikor lementünk a vizet vizsgálni – foglalta össze Rázsi András.

Remélik, az Ég és föld között tábor nem csak hasznos elfoglaltság volt a gyerekeknek, de közelebb is kerültek általa a természettudományokhoz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában