Falunap

2023.07.08. 15:30

Nyári Röfi Fesztivállal ünnepeltek a makláriak + fotók

Már szombaton hét órakor tüzet gyújtottak a főzőcsapatok, hogy elkészíthessék tervezett finom ételeiket a maklári falunapon és egyben nyári Röfi Fesztiválon. Az éjszakába nyúló programsorozat közepette arra is jutott idő délelőtt, hogy felavassák az egy éves munkával felújított Napsugár Óvoda épületegyüttesét, illetve annak új, többfunkciós nagytermét.

Sike Sándor

A maklári óvodások felavatták az új tornaszobát

Forrás: Nemes Róbert

Portálunk munkatársa a Röfi Fesztivált megelőző estén a helyszínen felmérte már a terepet, s kiderült, hogy 22 főzősátrat emeltettek a szervezők. A sátrak némelyikénél már ott volt azok másnapi használója, így a Füzesabonyi Kertbarátok képviseletében – élükön Nagy László elnökükkel – többen is. A kertbarátok vezetője azt is elárulta, hogy a huszonkettőből bizony két sátor is az övék lesz, s szombaton erdélyi tokányt készítenek maguk által előállított házi tarhonyával.

Szombaton reggel aztán szépen lassan meg is telt az iskola körüli tér, s az üstök is munkára fogták magukat. Azok a rendezvényre igyekvők, akik nem helyből, s gyalog jöttek pedig azt tapasztalhatták meg, hogy a környékbeli szabad parkolóhelyek nagyon hamar elfogytak. Még mielőtt az óvodások új létesítményét felavatta volna, bejárta a helyszínt dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő, akit Hanuszik Csaba polgármester kísért és kalauzolt.

– Bejártam az átadásra kerülő tornatermet, megnéztem az óvodának azokat a részeit, amit ti nem is láttatok. Az jutott eszembe, hogy Makláron minden olyan jól megy. S, hogy miért van ez? Ehhez kell egy elhivatott településvezető, felkészült, szorgalmas, helyben él, együtt tud dolgozni azzal a képviselőtestülettel, amelyik segíti a munkáját. Más településeken is, ahol így van, ott jobban mennek a dolgok, ahol nincs így, ott egy kicsit rosszabbul mennek a dolgok – fogalmazott előbb a gyerekekhez, majd a felnőtt érdeklődőkhöz fordulva avatóbeszédében a honatya.

Pajtók Gábor szerint persze több is kell azért, s arról is meggyőződött már többször, hogy Makláron tényleg olyan élő közösségek vannak – a civil szférában is –, amelyek mind-mind egy olyan élő szövetét képezik a falunak, amelyek nem csak a tradíciók megőrzését szolgálják, hanem a jelenkorhoz is kötődnek. 

– Korábbi maklári tartózkodásaim idején láttam, hogy a fiatalabbak közül is sokan bekapcsolódnak a falu életébe, közöttük a hagyományok ápolásába és ez ugyancsak így jó – tette hozzá.

Ami pedig az óvoda ilyen gyönyörű kinézetét illeti: ehhez sem kell túl sok minden a honatya szerint. Kell egy szándék, ami megvolt nem csak helyi, hanem kormányzati szinten is. 

– Ha visszaemlékeznek, a 2000-es évek első évtizedében a vidék elkezdett sorvadni, s nem éreztük jól magunkat. Nem tudom kinek a fejéből pattant ki az ötlet, de úgy alakult, hogy a Magyar Falu Programban a falubeliek mondták meg, hogy mire van szükségük, s a kormány ehhez rendelt pénzeket, amelyek felhasználását olyan módon teszi lehetővé, hogy majd' minden falu tud vele élni – hangsúlyozta a képviselő.

Avatóbeszédében a honatya azt is megjegyezte, hogy nem minden falu van persze olyan helyzetben, mint Maklár, ahol egy jelentős önerőt is hozzá tudtak tenni a fejlesztéshez, köszönhetően a területükön működő vállalkozásoknak és a megfontolt gazdálkodásnak, ami a községházán folyik. 

– Szívből gratulálok, mert ez az óvoda még a választókerület szintjén is párját ritkítja. A maklári óvodások olyan intézménybe járhatnak, amilyet szeretnének mások is, hogy ilyen óvodába járhassák a gyerekeiket – tette hozzá.

A nemzeti színű szalagot a honatya, a település polgármestere, valamint a kivitelező cég vezetője vágta át. A modern épület tervezője Hoór Kálmán építészmérnök volt. S. S. 
A falunapon egymást váltották a színpadi és utcai programok egészen vasárnap hajnalig, az utcabál befejeztéig.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában