Tanárok

2023.07.28. 13:20

Ezren készülnek pedagógiai pályára Egerben

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem gyógypedagógus, edző és programtervező informatikus szakokra vette föl a legtöbb hallgatót.

Idén majdnem 2600-an tanulnak tovább az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem jászberényi és egri képzésein. Az intézmény szerint a felvettek több mint 40 százaléka – azaz körülbelül ezren – pedagógiai területen kezdik meg tanulmányaikat. A legtöbben a pedagógusképzés alapszakjain (csecsemő- és kisgyermeknevelő, óvodapedagógus, tanító, gyógypedagógus), valamint az osztatlan és a rövidciklusú tanári mesterképzéseken tanulhatnak tovább.

Itt megjegyzendő, hogy a tanárképzésekhez képest a gyógypedagógia, tanító, kisgyermeknevelő, óvodapedagógus szakokra sokkal többen jelentkeztek februárban, összesen 2600-an, míg például az osztatlan tanárszakokra bő félezren, tanári mesterszakokra hétszázan jelentkeztek. A felvi.hu-n még nem jelent meg, hogy közülük melyik szakra hány hallgatót vettek föl.

Az egyetem közleménye szerint a további képzési területek közül kiemelkedő az informatikai, a gazdaságtudományi és a sporttudományi szakokra felvettek száma. Sok hallgatót vonzottak a művészeti szakok is, kiemelkedően népszerű a tervezőgrafika, a mozgóképkultúra és médiaismeret alapszak.

Az egyetem szerint a legtöbb hallgató a 2023-as általános felvételi eljárásban gyógypedagógia, a programtervező informatikus és az edző szakokra nyert felvételt (ezekre 2100-an felvételiztek). Az általános felvételi eljárásban az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen a kémia alapszak állami ösztöndíjas, nappali tagozatos képzésén volt a legmagasabb a bekerülési pontszám: 464 ponttal, azaz kiváló tanulmányi eredménnyel rendelkező jelentkezők kerültek a szakra.

A borvidéki központban működő Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen a szőlő-bor ágazatot támogató kutatások és a szakmai utánpótlás biztosítása okán is kiemelten fontos a szőlész-borász képzés. Az érintett szakon ősztől 40 új hallgatója lesz az intézménynek.

A friss szakok is sikerrel debütálnak: az EKKE idén először hirdette meg a művészeti instruktor mesterszakot, melyen 11-en kezdhetik meg tanulmányaikat. Az Egri Hittudományi Főiskolával közös képzésben ugyancsak első alkalommal meghirdetett kántor szakra 17-en nyertek felvételt.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában