Keménycserép Fesztivál

2023.07.21. 21:17

Féltett darabjaikat állítják ki a gyűjtők Bélapátfalván

Egy napon keresztül lehet majd megcsodálni az egykori bélapátfalvi keménycserépgyár termékeit a másik bezárt üzem, a cementgyár területén.

Tóth Balázs

Szombaton rendezik meg először a Bélapátfalvai Keménycserép Fesztivált, Kézműves-kirakodóvásárt és kiállítást. Az ipari park nagy hangárjában, az egykori raktárcsarnokban tartják meg az eseményt, amelyre az ország számos szegletéből tizenhét keménycserép gyűjtő hozza el legszebb darabjainak egy részét, összesen több mint kétszáz Bélapátfalván készült tányért. Érkeznek gyűjtők Budapestről, Orosházáról, Nyíregyházáról, de helyből és a környékről is.

 

Délelőtt kilenc órai kezdettel a Napsugár Nyugdíjas Klub műsora után neves gyűjtők, szakértők tartanak előadást a bélapátfalvi keménycserépről, így dr. Kiss Miklós dédestapolcsányi állatorvos, aki több mint fél évszázada foglalkozik gyűjtéssel, dr. Páll István etnográfus, a nyíregyházi Sóstói Múzeumfalu nyugalmazott igazgatója, Kiss Gábor Iván budapesti gyűjtő, a Magyar Keménycserép/Kőedény művészete című könyv szerzője.

Lesznek színpadi programok is, föllép Petruska, Kiss Alexandra, a bélapátfalvi B-Dance tánccsoport, az Egri Obsitos Fúvószenekar, a Sirrah Hastánccsoport, a Domaházi hagyományőrző Egyesület, a Mikófalvi Népi Együttes és Asszonykórus, valamint a Csosszantó Gyermek Néptáncegyüttes.

Lesz kirakodó vásár is, félszázan jelezték eddig, hogy kínálnák kézműves portékáikat a kerámiáktól, ékszerektől kezdve a hímzéseken át a lekvárokig, kozmetikumokig lehet majd válogatni, nézelődni. A bélapátfalvi önkormányzat szeretne hagyományt teremteni a rendezvénnyel és később is megrendezni a kiállítást és a fesztivált.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában