A játék összeköt

2023.07.27. 11:30

Generációkon átívelő Játékközpont nyílik Szihalmon

Mesevilág elevenedik meg Szihalmon, hétvégén megnyitják a Kis Bocs Játékközpontot.

Fekete-Vadászi Erika

A Játékközpontot már régen megálmodták, hiszen szerettek volna egy olyan helyet, ahol a gyerekek, a szüleik és a nagyszüleik közösen tudnak játszani, beszélgetni. Mindezt úgy, hogy egy biztonságos térben vannak, és ahol a legkülönfélébb hátterű gyerekek és családjaik is együtt tölthetik a szabadidejüket, legyen szó akár hátrányos helyzetűekről vagy a háború elől elmenekülőkről.

– Olyan közösségi tér ez, ahol a játék mindenkit összeköt. A központból kölcsönözhetnek játékokat, így haza is vihetik azokat, és számos programmal készülünk az érdeklődőknek. Amíg a kicsik játszanak, addig a szülők, nagyszülők szakemberekkel beszélgethetnek, így új információkhoz juthatnak egyebek között a gyermekkori fejlődésről, egészségről vagy akár a tanulással kapcsolatban is – tudtuk meg Galyasné Dósa Katalintól, a Kis Bocs Baba-Mama Közhasznú Egyesület elnökétől. 

A Játékközpont keddenként, péntekenként és szombatonként tart nyitva. 

– Úgy gondolom, egy jól kialakított, fejlesztő eszközökkel teli, mesevilág hangulatú helyet sikerült létrehozni, ahol boldogan telhetnek az órák. A szakembereink tematikus programokkal is készülnek, lesz például életvezetési tanácsadás felnőtteknek, baba-mama klubnak is helyet ad a Játékközpont, és háziorvos, valamint védőnő is tart majd előadásokat – részletezte a Kis Bocs Egyesület elnöke.

Lesznek kreatív foglakozások, augusztusban a környezettudatosság jegyében például ceruzatartót készíthetnek a résztvevők újrahasznosított anyagokból. Emellett iskolai előkészítők is szerepelnek a programok között, illetve az érzékenyítésre is nagy hangsúlyt fektetnek. Péntekenként lehetőség lesz a látássérültek világával megismerkedni, ki lehet majd próbálni, milyen életet élnek ők. A jogérvényesítést és a jogtudatosságot is fejlesztik a gyerekeknél, a szépkorúaknak pedig szót ejtenek azokról a jogokról, amelyek egy ellátottat illetnek meg. 

Azokra is gondolnak, akik nem tehetik meg, hogy játékokat vásároljanak, számukra is remek lehetőség, hogy központból ki is kölcsönözhetik ezeket, és hazavihetik a gyerekek, hogy otthon is játékkal tölthessék el a szabadidejüket. 

Úgy tervezik, külsős programokat is rendeznek majd kirándulások formájában.

– A Játékközponttal az is a célunk, hogy szeretnénk elősegíteni és támogatni a generációk közötti együttműködést, így például lehetőséget teremtünk arra, hogy az idősebbek elmeséljék, milyen játékok voltak az ő idejükben, s ezeket be is mutatjuk majd a fiatalabbaknak –  jegyezte meg Galyasné Dósa Katalin.

A program a Partners Hungary Alapítvány Első a gyermek programja részeként valósul meg, melyhez anyagi és szakmai támogatást az UNICEF, a WarChild és az ISSA nyújtja.

A Kis Bocs Játékközpont ünnepélyes átadóját július 29-én szombaton 10 órától tartják a Széchenyi út 3. címen. Egyebek között bűvész show, akrobatikus táncbemutató, valamint arcfestés és csillámtetoválás színesítik majd a napot. A részletes program az eseménynél megtalálható. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában