Hitélet

2023.07.02. 16:30

Gyémántmisén mondott szentbeszédet Ternyák Csaba egri érsek

Keménység és tisztaság a mindennapi helytállásban - Gyámántmisét ünnepelt Pápai Lajos püspök.

HEOL

Dr. Ternyák Csaba egri érsek a szentmisén

Forrás: Egri Főegyházmegye

Június 25-én gyémántmisét mutatott be Pápai Lajos nyugalmazott megyéspüspök a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A 60 éve pappá szentelt jubilánssal együtt ünnepelt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia számos tagja, paptestvérek Magyarországról és külföldről. Az ünnepi szentmisén jelen volt többek között Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is - derült ki az Egri Főegyházmegye hivatalos honlapján közzétett összefoglalóból.

Barátok, tisztelők, tanítványok körében ünnepelte gyémántmiséjét a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban Pápai Lajos emeritus püspök. Jelen volt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia csaknem valamennyi tagja, köztük Veres András, az MKPK elnöke, győri megyéspüspök, Erdő Péter bíboros, prímás, Ternyák Csaba egri érsek, Udvardy György veszprémi érsek, Márfi Gyula nyugalmazott érsek, Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek. Személyes ismeretség révén elfogadta a jubileumi szentmisére való meghívást Orbán Viktor miniszterelnök, és jelen volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

Az Egri Főegyházmegye arról is beszámolt, hogy a szentmise főcelebránsa Pápai Lajos volt, a szentbeszédet dr. Ternyák Csaba egri érsek mondta.

Dr. Ternyák Csaba úgy fogalmazott: Az emberek nemesfémekkel, drágakövekkel fejezik ki egy-egy jeles évforduló jelentőségét, jelezve mennyire fontosnak tartják ezeket. A 60. jubileumot jelölő gyémánt nemcsak mint drágakő különleges, a megmunkálására fordított erőfeszítés még értékesebbé teszi. Csiszolják, ezáltal válik fényessé, csillogóvá és átlátszóvá. Az ember életét a próbatételek csiszolják csillogóra. Az egri érsek így folytatta: Pápai Lajos püspök életében is szükség volt a gyémánt keménységére és átlátszóságára, amelyeket elsősorban saját magával szemben gyakorol és él meg ma is a mindennapok helytállásában. Ezt a helytállást az adta meg, hogy mindig egyetlen cél vezette: Krisztus követése.

Pápai Lajos hosszú életét kapott, napról napra kitartva a szolgálatban adja oda életét. A boldoggá avatott előd, Apor Vilmos is életét tudta adni, amikor kellett, vállalta az önfeláldozást. Mi, emberek hajlunk arra, hogy összehasonlítsunk életutakat, de tudnunk kell, hogy Jézus szemében egyenlők vagyunk, s ugyanaz a bérünk is – utalt a szőlőmunkásokról szóló példabeszédre. A jutalom mindenki számára az örök élet. Ott már nem lehet semmi méricskélés. Isten uralmának elismerése, a megtérés pillanata pedig az ember utolsó lélegzetéig lehetséges – hangsúlyozta az egri érsek. Végül azt kérte az Úrtól, adjon tartalmas öregkort és jó egészséget a jubilánsnak.

Pápai Lajos köszönetet mondott Istennek, hogy meghívta a papságra, mindazoknak akik életében mellette álltak. Hálát adott minden jóért, és az áldozatokért, megpróbáltatásokért is. Köszöntötte az állam vezetőit, köszönetet mondott mindazért a jóért, amit országunkért, keresztény hitünkért és Egyházunkért tesznek. A szentmise végén a püspökök átvonultak a Könnyező Mária kegyképéhez, Pápai Lajos Mária közbenjárását kérte a papságért.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában