Részvételi költségvetés

2023.07.09. 11:05

Gyöngyösön hétfőtől újra indul a részvételi költségvetés

A nyolcmillió forintos keretösszeg felhasználásáról a lakosság közvetlenül dönthet.

Szabó István

A részvételi költségvetésből készült a street-art grafika a Bethlen Gábor utcában

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Immár harmadszor indítja el a részvételi költségvetés programot a gyöngyösi önkormányzat, adta hírül a városháza. Tájékoztatásuk szerint A javaslatokat július 10-étől augusztus 10-ig várják online és offline formában.

Az elmúlt években házfalnyi méretű street-art projekt, rekortán távolugrópálya, akadálymentesítés, patakparti sétány, gördeszkapálya és a Kapcsolódások napja néven közösségi rendezvénysorozat is létrejött a projektnek köszönhetően, hamarosan pedig az is kiderül, hogy idén milyen fejlesztési ötletek valósulhatnak meg a nyolcmillió forintos keretösszegből.

A július 10-e és augusztus 10-e között az önkormányzathoz eljuttatott elképzelések, ha elég szavazatot összegyűjtenek, megvalósulhatnak. A városháza közlése szerint az idei lebonyolítás több újdonságot is tartogat, de a program idén is három, egyenként 30 napon át tartó szakaszra oszlik.

Javaslattételi szakasz:

Fontos, hogy a javaslatok az önkormányzat hatáskörébe tartozzanak. Egy javaslat lehet bármilyen jó, nem lehet megvalósítani, ha az önkormányzatnak nincs hozzá megfelelő jogköre. Az elképzeléseknek legfeljebb 8 millió forintból megvalósíthatónak kell lenniük. Olyan ötleteket vár az önkormányzat, amelyeknek a következő években nincs számottevő fenntartási költsége. Egy javaslat, illetve annak a megvalósulása ne egy-egy szűk csoport, hanem a városi közösség hasznára váljon. Javaslatot 16 éven felüli gyöngyösi lakosok tehetnek, egy lakos bármennyi elképzelést benyújthat.

Az önkormányzat azt ajánlja, hogy javaslatokat az arra jogosultak online módon, a reszveteli.gyongyos.hu oldalon tegyék meg, de lehetőségük van papíralapon is benyújtani ötleteiket a városháza ügyfélszolgálatán, a Vachott Sándor Városi Könyvtárban vagy a Mátra Művelődési Központban. A javaslattételi szakasz 2023. július 10-e és augusztus 10-e között zajlik.

Szűrési szakasz:

A beérkezett javaslatok szavazásra bocsáthatóságáról a civil tagokkal kiegészült szakmai testület, az úgynevezett részvételi tanács a javaslattételi szakaszban meghatározott paraméterek szerint dönt. A szűrésre legfeljebb 30 nap áll a részvételi tanács rendelkezésére.

Szavazási szakasz:

A beérkezett javaslatok közül a lakosság szavazással dönti el, hogy melyiket valósítsa meg az önkormányzat. A voksolásban csak 16 éven felüli gyöngyösi lakosok vehetnek részt adóazonosító jelük megadásával. Az adóazonosító jelet az önkormányzat semmilyen formában nem tárolja, arra csak ellenőrzési céllal van szükség. Minden lakos három projektre szavazhat. Az önkormányzat a legalább 100 szavazatot gyűjtő ötletek közül a legtöbb voksot szerző javaslatokat valósítja meg a nyolcmillió forintos keretösszeg erejéig.

A projekt menetével és egyéb részletekkel kapcsolatban a reszveteli.gyongyos.hu aloldalon található bővebb tájékoztatás, áll a gyöngyösi városháza tájékoztatásában.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában