Nyári diákmunka program

2023.07.07. 13:58

Könyvek között és vízparton is dolgozhatnak a diákok Hevesben

Számos lehetőség közül válogathatnak szűkebb hazánkban azok a diákok, akik szeretnének pénzt keresni a vakáció ideje alatt. Víz mellett, könyvek között is dolgozhatnak, vagy akár az irodai munkába is belekóstolhatnak egyebek mellett. Sorra vettünk néhány ilyen munkahelyet, és megnéztük, milyen feladatokat láthatnak el, és megkérdeztük, mennyire elégedettek velük a munkaadók.

Fekete-Vadászi Erika

A fiatalkori inaktivitás csökkentésére, a korai munkatapasztalat és munkajövedelem szerzés elősegítésére folytatódik az idén tízéves „Nyári diákmunka” program, amely elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások és egyetemisták vakációs foglalkoztatását. A támogatásokat önkormányzatok és a mezőgazdaságban, turizmusban, vendéglátásban működő vállalkozások hívhatják le. A programban nyolcszáz nappali tagozatos 16 és 25 év közötti Heves vármegyei tanuló vállalhat munkát állami támogatással júliusban és augusztusban, derül ki a Heves Vármegyei Kormányhivatal honlapján közzétett információkból. 

Számos lehetőség közül válogathatnak szűkebb hazánkban azok a diákok, akik szeretnének pénzt keresni a vakáció ideje alatt. Sorra vettünk néhány ilyen munkahelyet, és megnéztük, milyen feladatokat láthatnak el, és megkérdeztük, mennyire elégedettek velük a munkaadók. 

A nyári szórakozásra valót például az önkormányzatoknál is megkereshetik. 

Az egri önkormányzattól megtudtuk, hogy július 15-től hat tanulót fogadnak a nyári diákmunka program részeként. Ők a hivatal szakirodáinak munkáját segítik majd, így munkatapasztalatot szerezhetnek, valamint megismerhetik, milyen egy új közösségben dolgozni.

Pifkó Tamás, a gyöngyösi polgármesteri kabinet kommunikációs vezetője portálunknak elmondta, júliusra 23-an, míg augusztusra nyolcan jelentkeztek a gyöngyösi önkormányzathoz nyári diákmunkára. A szervezeti egységek vezetőinek köszönhetően valamennyi diáknak tudnak munkát biztosítani, és a munkaügyi központ is partner volt abban, hogy a foglalkoztatni kívánt diákokra megkaphassa az önkormányzat a támogatást.

– A foglalkoztatásuk hivatalos szerződéssel, napi négy órában történik, s nagyon változatos munkákat látnak el. Adminisztratív feladatokat, irattározást, pakolást is rájuk bíznak, valamint könnyű fizikai munkát végezhetnek a gondnok mellett. A tanulók közreműködnek egyebek között a játszóterek állapotának felmérésében, a város tisztaságának ellenőrzésében és a forgalomszámlálásban, valamint a KRESZ-táblák ellenőrzésében is – részletezte Pifkó Tamás.

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban már ez a harmadik nyár, hogy fogadják azokat a diákokat, akik a kikapcsolódás mellett munkával is szeretnék tölteni a szünidőt. Júliusban és augusztusban öt-öt tanuló dolgozhat az intézményük különböző részlegein. 

– A gyermekkönyvtárban dolgozók részt vesznek a könyvtári táborok lebonyolításában, az érsekkertben működő parkkönyvtárunk üzemeltetésében, és a kölcsönzésből visszahozott könyvek polcra sorolásában. A gyűjteményszervezési csoportunkban feladatot ellátó diák kölcsönzésre készíti elő az újonnan megvásárolt könyveket: jelzetet, vonalkódot ragaszt a kötetekbe – sorolta portálunknak Szécsényi Orsolya könyvtáros, akitől megtudtuk, a digitalizálás sem maradhat ki a munkafolyamatok közül. A könyvtár helyismereti gyűjteményében szolgálatot teljesítő diák helyi témájú és mikrofilmen lévő múlt századi folyóiratokat digitalizál. 

Tapasztalataik szerint a diákok felelősségteljesen és nagy lelkesedéssel oldanak meg minden feladatot. Precízek, ügyesek, rátermettek, feladatorientáltak és feladatérzékenyek, jegyezte meg. 

Akik pedig a szívesebben dolgoznának vízközelben, azoknak sem kell csüggedniük.

Molnár Lászlótól, az Eger Termál Kft. ügyvezető igazgatójától megtudtuk, az Egri Termál- és Strandfürdő területén 60-70 diákmunkást foglalkoztatnak a nyári szezon alatt.

– A legtöbbjük úszómester és csúszdakezelő pozícióban dolgozik nálunk, az ő létszámuk meghaladja a 40-45-öt szezononként. Emellett alkalmazunk diákokat pénztáros pozícióban, valamint a kulcskiadó helységben, és vannak, akik a bejáratainknál segítik a vendégeink számára a gyors bejutást a fürdő területére – részletezte az igazgató. 

Mint mondta, elégedettek a diákokkal, és ez kölcsönös, ők is pozitív visszajelzéseket kapnak a részükről. 

– Az a tapasztalat, hogy szeretnek nálunk és velünk dolgozni. Ezt az is bizonyítja, hogy legalább 10-15 olyan fiatal van, aki már legalább három szezont tudhat itt maga mögött. Korábban volt már példa rá, hogy egy-egy tanulótól el kellett búcsúznunk, mert sajnálatos módon nem állták meg a helyüket, de ez a ritkább eset. Azok a diákok, akiket kollégáinknak hívhatunk, nagyon figyelmesek, segítőkészek és odafigyelnek arra, amire a strand vezetősége kéri őket. Ők is a kulcsa annak, hogy sikeresen működni tudjunk, és nem győzzük megköszönni a munkájukat – emelte ki Molnár László.

A feldebrői Zsemberi Ádám az egri egyetem gyakorló iskolájában grafikusnak tanul, és úgy tervezi, nyáron ő is beáll a pénzkeresők sorába.

– Ha minden jól megy, akkor nem csak pihenéssel töltöm a szünetet. Igazából nem válogatok, szívesen elvállalok bármilyen munkát, már több helyen nézelődtem is, de a végső döntés még hátravan. A megkeresett összegből szeretnék majd elmenni edzőtáborba, és úgy gondoltam, ha még marad pénzem, akkor még egy kis szórakozást is beiktatnék nyár végére – mondta. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában