Párnafesztivál

2023.07.28. 10:30

Palóc ünnep derecskei módra, jön az Irigy Hónaljmirigy

Mátraderecskén augusztus 26-án rendezik meg tizenhatodik alkalommal a Palóc Párnafesztivált, amelynek célja évről évre a helyi hagyományok megélése és a felhőtlen szórakozás.

Barta Katalin

20210911 Szeged jótékonysági Sport és Családi nap a Szent Gellért fórumban a GEMMA segítésére. Képen: Irigy Hónaljmirigy koncert fotó: Kuklis Istvén Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

A programok délelőtt tíz órakor kezdődnek a helyi Népművészeti Házban a Palóc örökség című kiállítás  megnyitójával, amelyet kézműves foglalkozások követnek. Délelőtt a sportcsarnok udvarán már javában sütnek-főznek, hogy a délre érkező vendégek kóstolót kaphassanak a jellegzetes palóc ételekből. 

A színpompás felvonulás délután két órakor kezdődik a sportcsarnok udvaráról. A viseletbe öltözött lányok, asszonyok, gyermekek a jellegzetes palóc motívumokkal díszített párnákkal vonulnak végig a faluban. Délután háromtól néptáncosok szórakoztatják a közönséget,  négy órától pedig Forgó Gábor, a község polgármestere mond köszöntőt és üdvözli a testvértelepülések delegációit. A továbbiakban Mátraderecske büszkeségei, a helyi  gyermektánc csoportok, a hagyományőrző népdalkör és a meghívott vendégcsoportok mutatkoznak be.

Este hat órától kezdődnek a könnyűzenei programok. Este hattól színpadra lép a ReBoAnZsó formáció, majd az Aposztréfa együttes koncertezik. Este nyolctól az Irigy Hónaljmiriggyel bulizhatnak a helyiek, majd diszkóval zárul a nap. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában