Tisztánlátás

2023.07.17. 13:55

Vád a menekültek miatt: megcáfolta a hamis állításokat a mátraderecskei polgármester

Mátraderecskén az utóbbi napokban az önkormányzat vezetését és a községben élő menekülteket hamis vádakkal támadták. Forgó Gábor polgármester tételesen válaszolt a rosszindulatú pletykákra.

Barta Katalin

Megyénkbe az elsők között érkeztek menekült ukrán családok Mátraderecskére, az elsők után azóta már mások is jöttek

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Mátraderecskén olyan híresztelések keltek szárnyra az elmúlt napokban, amelyek mellett nem ment el szótlanul a község polgármestere, Forgó Gábor. Facebook oldalán tételesen cáfolta a vádakat. A tisztánlátás érdekében az alábbi tényeket közölte a lakossággal: 

Az orvosi ügyelet ellátásának finanszírozására az utolsó évben, 2022-ben az állami finanszírozáson felül  a helyi önkormányzat évi négymillió forintot fizetett ki. Idén az állam átvette ezt a feladatot, így ez az összeg már nem terheli a költségvetést. 

A körzeti megbízotti feladatokat Recsk-Mátraderecske vonatkozásában jelenleg három  rendőr látja el. Ezért a munkáért az önkormányzatoknak sosem kellett anyagi áldozatot vállalni, most sem kell. Ez az állam feladata. - A rendőrökkel, polgárőrséggel napi kapcsolatban vagyok, végzik a feladatukat, köszönet érte - fogalmaz.

- Az itt élő, háború elől menekülő ukrán menekülteket sajnos már számtalan támadás érte azzal kapcsolatban, hogy sokba kerülnek a falu lakosságának. Fontos leszögezni: nem az önkormányzat finanszírozza az ellátásukat! Az állam fejenként teljes ellátási támogatást biztosít számunkra. Munkát is vállalnak nálunk, ezzel is segítve a lakosságot. Köszönet érte! - tájékoztatott. Hozzátette: - ezek tények, egy dolog viszont kérdéses: nem tudom eldönteni, hogy a hamis információkkal, rémhírekkel és sületlenségekkel hangulatot keltők direkt teszik mindezt, vagy információ hiányából adódó tájékozatlanságból? Mert kérdezni bármikor lehetne, a testületi ülések ugyanúgy nyilvánosak, mint az elérhetőségeim. Ha direkt teszik mindezt, akkor feleslegesek a szavaim, ha viszont információhiány az oka, akkor állok kollégáimmal rendelkezésre! - üzente a hangulatot keltőknek. 

A bejegyzést követően portálunk megkereste a község vezetőjét, hogy megkérdezzük, mi áll a bejegyzés hátterében. Elmondta, néhány ember próbálja szítani a közhangulatot - ők többnyire nem tősgyökeres mátraderecskeiek - akik a jelek szerint nem is kívántak alaposabban tájékozódni a helyi ügyekről, csak a puszta benyomásaik alapján ítélkeztek és osztották meg benyomásaikat a helyi közéletről.

Megtudtuk, hogy jelenleg a sportcsarnokban élő, ukrán menekült családok semmilyen módon nem befolyásolják a falu közbiztonságát. Többségük dolgozik, sokan más településeken vállaltak munkát. Nagyjából tizenöt embert fogadtak be, akiknek ellátásáról a magyar állam gondoskodik. 

A legnagyobb gondot jelenleg ebben a községben is az illegális drogfogyasztók jelentik, akik a közterületen, a buszvárókban bukkannak fel és randalíroznak. 

A rendőrség a polgárőrséggel együttműködve következetesen teszi a dolgát. Számos feljelentés történt már az elmúlt időszakban, és minden esetben elvitték a szabályszegőket, a lakosság nyugalmát zavarókat. A gond csak az, hogy egy-két nap elteltével haza is engedték őket, hiszen a jelenlegi törvények szerint ennél határozottabb fellépésre esetükben nincs mód, véli a polgármester. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában