Sulyomkaszálás

2023.07.21. 09:30

Véget ért az idei sulyomkaszálás a Tisza-tavon

Befejezték a sulyomkaszálást a Tisza-tavon.

Molnár Helga

Július első felében befejezték a legjelentősebb élőhelyfenntartási munkát, ami korábbi vizsgálatok szerint hozzájárul a haltáplálék-szervezetek elszaporodásához és mérsékli a nyaranta, hajnalban előforduló oxigénhiány okozta halpusztulás veszélyét – írja a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. honlapján.

Az idei sulyomkaszálás később kezdődött, mint a korábbi években, mert a hűvös tavasz miatt a hínárnövényzet is lassabban fejlődött. A sulymot ezúttal is négy lengőkszás csónak vágta a Tisza-tó több pontján. Először a Poroszlói-, Sarudi-, és Abádszalóki-medencében kezdődött a munka, aztán sort kerítettek a Tiszavalkira is.

A hirtelen jött felmelegedés következtében a sulyom rohamos fejlődésnek indult, így az ismert szólás szerint, elkezdődött a versenyfutás az idővel. A növény korosodása során ugyanis a szára egyre erősebbé válik, így elvágni is nehezebb. Emiatt a munka lassabban halad, a kaszákat is gyakrabban kell élezni, miközben a hínármezők híznak.
– A nehézségek ellenére a munkatársaink mindaddig folytatták a kaszálást, amíg azt hatékonyan lehetett végezni. Munkájuknak köszönhetően mintegy 800 hektárnyi vízfelület szabadult fel a sulyom borítása alól, melyet a halak és a horgászok is birtokba vehetnek – részletezik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában