Rezsi

2023.08.12. 08:00

140 ezres gázszámlát kapott a takarékos özvegy Hevesben

Barta Katalin

Olvasónk az MVM Zrt. egri ügyfélszolgálatához tart, hogy személyesen kérdezze meg, mi alapján számláztak ki neki idén augusztusban 140 ezer forintos költséget a gázfogyasztásra. Meséli, egyedül él, minden hónapban feljegyzi a mérőórákon (villany, víz, gáz) látható, ténylegesen elfogyasztott mennyiséget. Tudja, hogy mennyi a rezsicsökkentett mennyiség, s azt soha nem lépte át. Azt mondja, épp a napokban szeretett volna tűzifát rendelni, hogy felkészüljön a télre, de ilyen váratlan kiadás mellett ezt nem tudja megoldani.

Nyugtatom, hogy én is így jártam tavaly nyáron, és hónapokig köröztem, amíg méltányos megoldásra jutottam.  Hogy miként számolnak az átalánydíjas gázfogyasztók esetében, nehéz lenne e cikkben felsorolni, értelmezni. Bonyolult és hosszadalmas lenne. Ennek megértéséhez mindenképp érdemes személyesen felkeresni a területileg illetékes ügyfélszolgálatot. 

Jó tanács!

  • Mielőtt elindulsz a kérdéseidet feltenni, fényképezd le jelenlegi óraállást, azt fénymásold le, és ezzel indulj el az igazadat keresni!  Igaz időbe telik, de végül tisztábban látsz, és jó esetben sztornózzák a túlszámlázott mennyiséget, vagy részletfizetést ajánlanak fel. 
  • Ne hagyd magad megtéveszteni, s ne fizess előre az el nem fogyasztott mennyiségért, ha ez méltánytalan, s ezt igazolni is tudod!  Van lehetőség áttérni a diktálós rendszerre. Ebben az esetben mindig annyit számláznak ki, amennyit ténylegesen elfogyasztottál.  A feltételekről érdeklődj a szolgáltatódnál!   
  • Ha nagy a baj, és nem tudod a számláidat kiegyenlíteni időben, igényelheted a védendő fogyasztó státuszt. Ez a szociális helyzet, egészségügyi állapot alapján kérelmezhető a szolgáltatóknál. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) tájékoztatójában mindent megtudhatsz az igénylés feltételeiről. Védendő fogyasztói státuszt a villamosenergia-, földgáz- és a víziközmű-szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók kaphatnak. A kedvezményezettek szociálisan rászorulók, illetve fogyatékkal élők lehetnek, de a kettő nem zárja ki egymást. A státuszt nem állapítják meg „hivatalból”, kérelmezni kell!

Ha nem tudsz eligazodni a szolgáltatások és ellentételezésük dzsungelében, menj el a lakóhelyed szerinti polgármesteri hivatalba, és kérj segítséget!

Ott hivatalból kötelesek segíteni minden ügyes-bajos dolgod intézésében, amely segíti a fogyasztót. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában