Probléma

2023.08.01. 20:06

Adatvédelmi okokból nem hitelesítették a lőrinci petíciót

A lőrinci polgármesteri hivatal arra hívja fel a helyiek figyelmét, hogy a közelmúltban zajlott petíció aláírása során adatvédelmi problémák merültek fel.

Tari Ottó

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

A város honlapján a napokban megjelentetett közlemény szerint – posztban meg nem nevezett személyek – még április 18-án petíciót adtak le, amelyben az aláírók kérik, hogy az önkormányzat csatlakozzon ahhoz a perhez, amit a hatóság a város határában lévő egykori mátravidéki erőműi pernyehányón működő kft. ellen indított.

„Nekünk, itt élő lőrinci lakosoknak, elegünk van abból, hogy sok tíz éve szennyezik környezetünket, mérgezik földjeinket, súlyosan károsítják a levegő minőségét, élhetetlenné teszik gyermekeink-, időseink-, fiataljaink számára! Lerakatot, tárolót üzemeltetnek, ahonnan árad a mocsok, a bűz, beszivárog a talajba, súlyos károkat okozva! Követeljük, hogy a továbbiakban ne zárt ülésen döntsön a Tisztelt Hivatal (sic!) a lakosságot érintő ügyekben, hanem nyílt ülésen, a lakosság bevonásával!” – fogalmazzák meg a kezdeményezők a dokumentumban. (Az említett ügyben természetesen nem a hivatal, hanem a képviselő-testület dönt. – A szerk.)

Az ívekhez csatoltak egy listát is, amelyen 596 ember személyes adatait szerepeltetik. A polgármesteri hivatal utóbbival összefüggésben tájékoztatja a petíció aláírásában érintetteket, hogy az adatokat leadó és kezelő személy nem igazolta, miszerint az aláírók személyes adatait jogszerűen gyűjtötte össze, továbbá azt sem, hogy az érintettek mikor, milyen céllal, milyen tájékoztatást követően, hogyan adták meg az információkat, s milyen módon járultak hozzá személyes adataik továbbításához. Hozzátették: a hivatal további intézkedésig a személyes adatokat elzártan tárolja, illetéktelenek által hozzáférésre nincs lehetőség.

Ami a petícióban foglalt kérést illeti, arra vonatkozik, hogy – mint megírtuk – a hatóság még tavaly a kft. működését korlátozó döntéseket hozott, amiket a cég megtámadott. A perhez a hatvani képviselő-testület nyílt ülésen csatlakozott a hatóság oldalán, míg lőrinciben zárt tanácskozáson határoztak arról, hogy egyik fél mellett sem foglalnak állást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában