Részvételi költségvetés

2023.08.18. 12:00

Cinke játszótér, de Miyawaki minierdő is lehet Gyöngyösön

Vizsgálják a részvételi költségvetés javaslatainak megvalósíthatóságát.

Szabó István

A népszerű Kapcsolódások napja is a részvételi költségvetésben nyert pénzt tavaly a rendezvényre

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Gyöngyösön lezárult az önkormányzat által immár harmadik alkalommal meghirdetett részvételi költségvetés javaslattételi szakasza, adta hírül a városháza. Közlésük szerint a beérkezett 27 javaslat megvalósíthatóságát az önkormányzat szakemberei részletesen megvizsgálják, majd ezt követően indul a szavazás. Mint arról már portálunkon is beszámoltunk, a nyolcmillió forintos keretösszeg felhasználásáról a város lakói közvetlenül dönthetnek a lakossági javaslatok alapján. 

A városháza a közleményében beszámolt arról, hogy a program ebben az évben is három, egyenként 30 napon át tartó szakaszra oszlik, melyek közül a második kezdődött el augusztus 10-én. Ebben a fázisban a beérkezett javaslatok szavazásra bocsáthatóságáról a civil tagokkal kiegészült szakmai testület, az úgynevezett részvételi tanács dönt. A tanácsnak Hiesz György polgármester mellett tagja még Németi László főépítész, Juhász Katalin városüzemeltetési és városfejlesztési igazgató, Kovács Róbert pénzügyi és költségvetési igazgató, Nagy Andrea, a Gyöngyösi Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezetője és prof. dr. Dinya László, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem oktatója. A testület a javaslatok szavazásra bocsáthatóságáról a következő, előre meghatározott paraméterek szerint dönt:

Fontos, hogy a javaslatok az önkormányzat hatáskörébe tartozzanak. Egy javaslat lehet bármilyen jó, nem lehet megvalósítani, ha az önkormányzatnak nincs hozzá megfelelő jogköre. A javaslatoknak legfeljebb 8 millió forintból megvalósíthatónak kell lenniük. Olyan javaslatokat várunk, amelyeknek a következő években nincs számottevő fenntartási költsége. Egy javaslat, illetve annak a megvalósulása ne egy-egy szűk csoport, hanem a városi közösség hasznára váljon. Javaslatot 16 éven felüli gyöngyösi lakosok tehetnek, egy lakos bármennyi javaslatot benyújthat.

A szűrésre legfeljebb 30 nap áll a részvételi tanács rendelkezésére, ezt követően indul a szavazás, melynek során minden 16 éven felüli gyöngyösi lakos három projektre adhatja le voksát. Az önkormányzat a legalább 100 szavazatot gyűjtő ötletek közül a legtöbb szavazatot szerző javaslatokat valósítja meg a nyolcmillió forintos keretösszeg erejéig, álla a városháza közleményében.

A beérkezett javaslatok között szerepel sok egyéb mellett, például kerékpárút építése a Fő tértől a strandig, továbbá szökőkút létesítése Mátrafüreden, illetve a Mária turistaút kövezése, vagy éppen cinke játszótér, sőt, Miyawaki minierdő létrehozása a városban.

 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában