Stílusteremtő

2023.08.15. 08:30

Emléktáblát avattak Gál Tibornak a Sík-hegyen, megható szavakkal emlékezett rá fia + fotók

Hétfőn ünnepelte volna 65. születésnapját a borász, aki rengeteget tett az Egri borvidékért és a magyar borért.

Szabadi Martina Laura

Gál Tibor emlékéré emléktáblát avattak

Forrás: Szántó György/Heves Megyei Hírlap

Hétfő délután a Sík-hegyen avatott emléktáblát a Pannon Bormíves Céh alapítótagjának, Gál Tibor nemzetközileg elismert borásznak. A helyszínválasztás nem véletlen, hiszen a hegy különlegességét egykor Gál Tibor fedezte fel.

– 1958. augusztus 14-én született Putnokon, elsőként szerzett diplomát családjából. Tanulmányai után az Egervinnél dolgozott, majd Toszkánában vezetett borászatot. Saját pincészetet alapított, de továbbra is szaktanácsadója volt több borászatnak – mondta Lőrincz György borász, a bormíves céh elnöke. Felidézte, a világ legjobb borának nevezett 1998-as Ornellaia borásza volt az egri Gál Tibor, 1998-ban Magyarországon az Év bortermelőjévé választották. Toszkánával együtt Magyarországnak is hírnevet szerzett, nem véletlen, hogy később megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét is, de az olaszok is hasonlóképp ismerték el a tudását. Gál Tibor 2005-ben autóbalesetben vesztette életét a Dél-afrikai Köztársaságban, ahol egy szőlőbirtok szakmai vezetőjeként dolgozott.

– Mindannyiunknak van elképzelése arról, hogyan szeretnénk bort termelni, ám sokszor kevés az alázatosság, nem figyelünk az elismert teljesítményekre. Magunkra fókuszálunk és nem a közösségre, a divatra és nem a hagyományra. 

Ám magyar bort csak Magyarországon, egri bort csak Egerben lehet megtermelni.

-  Kevesen gondolnak erre, de ha gondolnak is, kevesen hiszik el, hogy sikeres lehet – folytatta Lőrincz György, Gál Tibor hitvallását idézve. – Termelőhelyeinket kifejezni csak mi tudjuk igazán. Gál Tibor számomra az az egri borász volt, aki korunk legnagyobb tudásával és tapasztalatával rendelkezett. Közösségi szerepvállalása iránymutató: borvidékben gondolkodott. Igyekezett belehelyezni az egri bort a magyar és a nemzetközi kínálatba. Minden fórumon, minden eszközzel segítette a márkaépítést, a borvidék fejlesztését. Iránymutató volt ő, lámpás – fogalmazott.

Dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő azt mondta, Gál Tibor olyan tisztán látta  magyar szőlő- és borágazat helyzetét és az egri borvidék lehetőségeit, hogy még ma is ebből lehet építkezni.

– Isten megjelöl néha dombokat, tájakat, s néha embereket is. Most egy ilyen dombon állunk és egy ilyen emberre emlékezünk. Nem csak külföldön, hazájában is próféta tudott lenni. Olyan fajtákat hozott haza, melyeket nem termesztetek. Tudta, hogy csak a hagyományainkra és különlegességeinkre építő stratégia hozhat sikert és a minőségre való törekvés. Ismeretei, tudományos alapossága, folytonos tapasztalatszerzése révén hazánkban és Toszkánában ma is tisztelik. – mondta.

Heimann Zoltán borász Gál Tiborról azt mondta, mindig a legjobbak közé akart tartozni, maximalista volt.

– Nagyon aktívan részt vett a szakmai vérkeringésben, sokan köszönhetnek neki tanácsot, segítséget, többek között a mi családi birtokunk is. Ő látta meg  a lehetőséget a Sík-hegyben. stílusteremtő volt. Azt vallotta, hogy a magyar fajták sikeréhez először a világfajtákkal kell sikert elérnie a borvidéknek. Úgy hitte, termékpiramist alulról nem lehet felépíteni, a középszerű borokat is a kiemelkedőek húzzák fel. Világpiaci szinten ma is csak az összefogással és a különlegességek hangsúlyozásával érhetünk el sikert.

Gál Tibor fia, a szintén borász Gál Tibor is szólt az emléktábla avatáson. Édesapja halálakor még kisgyermek volt.

– Olyan emberről kell beszélnem, akit ti bizonyára jobban ismerhettetek, mint én. Fontos szerepe volt. Hosszú időbe telt, mire elfogadtam, Isten erre az útra rendelte. Nekem ő volt a hősöm, a példaképem. Úgy éreztem, a velünk töltött időt áldozta fel azért, amiért ti ma itt vagytok – fogalmazott. Kiemelte, édesanyjának hála sikerült folytatni azt, amit édesapja megálmodott, de nem volt egyszerű.

– Aztán jöttek új barátok, mecénások, feleségek és férjek, gyermekek, építkezések, területvásárlások. Apám 7 unokája láttán úgy érzem, hogy a Gál Tibor birtok él és élni fog – mondta, majd édesanyjával Ibolyával leleplezték az emléktáblát, melyet Tóth Imre református lelkész áldott meg. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában