Szilvaszezon

2023.08.06. 11:30

Érik a szilva: indokolatlanul bánunk vele mostohagyerekként a gyümölcsök között

Az ősz közepéig termő szilva rendívül változatosan felhasználható, és ezer bajra gyógyír egyben.

Szabó István

Székely Zoltán gyümölcsösében júliustól szeptemberig tart a szilvaszezon

Forrás: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Közepes termés prognosztizálható idén abból a szilvából, amelyet a hazai gyümölcsök között kissé mostohagyerekként kezelnek a fogyasztók. Alig hallani arról, hogy már júliusban megkezdődött az ősz közepéig tartó szezonja, ellentétben az eper, a cseresznye, a meggy, a málna, a dinnye és főleg a barack érési idején évente tapasztalható fogyasztói érdeklődéssel. Székely Zoltán, a gyöngyösi Székely Családi Gazdaság társtulajdonosa arról beszélt, amikor a Gyöngyös és Nagyréde közötti gyümölcsösében meglátogattuk, hogy idén sem lesz sikergyümölcs a szilva.

– Az ország egyes részein elég komoly fagykár volt, más helyeken a tavalyi nagy termés miatt már eleve kevés volt a virágrügy. Összességében talán közepes az idei termés, de a nyomott árakban ez nem mutatkozik meg. A kereskedők 200-300 forintokat kínálnak a szilva kilójáért. Ha azt veszem, hogy 80-100 forint körüli, vagy egy kicsit kevesebb a leszedés költsége, akkor már nagyon karcsú az árbevétel – summázta Székely Zoltán. 

A birtokon többféle gyümölcs terem, de közel sem a szilva a legjelentősebb ültetvény. 

– A fajtáink közül az egyik legismertebb a Cacanska lepotica. Ez vegyes használatra nemesített szilva, azaz lekvárnak, meg kompótnak és természetesen étkezésre is kiváló. A köztermesztésben nem igazán ismert fajtánk a Tuleu gras. Termesztéstechnikailag nem a legjobb fajta, de az íze egészen frenetikus. Szilvában ilyen jó savakat még nem tapasztaltam. Idén főzök először lekvárt belőle, legalább egy mázsát. Van még Stanley szilvánk, némi Ringlónk. Ültettünk új fajtákból 200-200 fát a Topen fajtacsalád két egyedét, így van három hektár szilvánk. De már nem akarjuk növelni, mert nem keresik úgy, mint a sárgabarackot. Pedig a szilva termelésbiztonsága jobb mint a kajszié. Nem annyira fagyveszélyes a virágzási időszaka. Igaz, az ára is gyengébb. Egy hatvani ismerősömnek a rázott, kimagozott szilváért szeszipari célra 180-200 forintot fognak adni kilónként. Mi a magozott kajsziért 400 forintot kértünk idén – mondta Székely Zoltán.

A gyümölcstermelő arról is beszélt, hogy szilvaszezon már náluk is nagyon hosszú, szeptember közepéig tart, mert az új, kései fajták is teremnek. 

– A szilvából legalább ugyanolyan finomságok készíthetők, mint a barackból. A lekvár az egyik termék. Bár, már a kajszinál is tapasztaltuk, hogy sokan kezdenek leszokni a lekvárfőzésről. Már eltűntek azok a generációk, akik hajlandók erre időt, energiát áldozni. A mai középkorú háziasszonyok úgy vannak szocializálódva, hogy a boltban megveszik a félkész-, vagy készterméket. Nem olcsón, de mégiscsak kapnak valamiféle lekvárimitátumot is, de azok gyümölcstartalmát illetően egészen tragikus a helyzet. Horrorisztikus látni, hogy élelmiszerként kínált rózsaszínű meg kék folyadékokat lát az ember az üzletekben, és ezekkel célozzák meg a gyerekeket, meg a szülői felelősségükre talán még rá sem ébredt fiatal anyákat és apákat. Sajnos, a média sem hívja fel kellően a figyelmet arra, hogy mennyi silány, bolti terméket megesznek és megisznak – emelte ki Székely Zoltán.

A szilva esetében rendkívül jelentős szerepe lehetne az aszalványnak, tette hozzá a gazda. 

– Az aszalt szilva nagyon egészséges. Az áldott állapotban lévő hölgyeknek az étrendjébe például szigorúan be kellene építeni. Az emésztési problémáikra, szorulásaikra adhatna megoldást. A gasztronómia is hatalmas lehetőség az aszalt szilva felhasználására, gondoljunk csak a vadhúsokat megkoronázó mártásokra. E téren is szeretnék elmozdulni, aszalószekrényt fogok venni. Sajnos, egymillió forint körül van már az ára, de az már ipari méretű. A jó aszalványnak is megvan a titka: csak az érett, válogatott, zamatos szemeket szabad megaszalni. És, ne feledkezzünk meg a szilvából készíthető termékek sorában a pálinkáról sem. A jó szilvapálinkának maximum a kajszipálinka a párja. A szilvának a fajtajellege azonnal felismerhetővé teszi a nedűt – magyarázta Székely Zoltán.

A gazda elmondta, a szilvát is Szedd magadban! akcióban értékesíti. 

– Egyrészt, nem kell vitatkoznom a kereskedőkkel, felvásárlókkal, és nyelnem a mérget a szemérmetlenül alacsonyan megszabott áraik miatt. Ennél azonban sokkal lényegesebb az az élvezet, hogy rengeteg olyan emberrel hoz így össze a jó sorsom, akik életükben nem ettek még a fáról ott helyben leszedett gyümölcsöt. Nagyon fontosnak tartom ugyanis, hogy az emberek szedés előtt megkóstolhassák és kiválaszthassák azt a fajtát, amelyiknek számukra a legnagyobb élvezeti értéke van. Sokan elmondják nekem, el sem tudták eddig képzelni, hogy ilyen létezik. Ők természetesen a következő szüretkor vissza is térnek, így ez az értékesítési forma a marketingünk részévé is vált. Megfigyelhető, hogy nagyon sok gyermekes család érkezik, s a szüret családi programmá válik szilvaszedéskor is– fogalmazott Székely Zoltán.

Számos forrásból olvashatjuk, hogy a zamatos, húsos, lédús szilva többek között kalóriaszegény, nem tartalmaz telített zsírokat, ám vitaminokban, ásványokban és más összetevőkben gazdag. Kiváló C-vitamin forrás, amely segíti a szervezetet a rák, a gyulladások és a szabadgyökök elleni harcban. Az A-vitaminnak jótékony hatása van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészséges megőrzésére. K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez és az Alzheimer-kórban szenvedők gyógyításához. A szilva gazdag magnéziumban, káliumban, vasban és fluoridban. A szilvát hashajtóként is használják, a székrekedés természetes ellenszere. 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában