Főbúcsú

2023.08.15. 10:00

Évszázados hagyomány: Szentkútra zarándokoltak a gyöngyöstarjániak

Az ilyen utak emlékeztetik a keresztény embert, hogy a földi élet is egy zarándokút.

Szabó István

Úton a gyöngyöstarjáni zarándokok

Forrás: Gyöngyöstarján Község/Facebook

Több évszázadra visszatekintő hagyományukat folytatva, szombaton gyalogos zarándoklatra indultak Mátraverebély-Szentkútra a gyöngyöstarjániak, tájékoztatta portálunkat Kiss Viktor polgármester. Az indulás napját hajnali 4 óra 30 perckor megszólaltak a harangok Gyöngyöstarjánban, jelezve, hogy nekivágtak az útnak a tarjáni zarándokok a Nagyboldogasszony búcsúra. 

– Elődeink szokását  élteti tovább a Ludányi Ferenc által összetartott, 55 fős, gyermekekből  és felnőttekből álló zarándok csoport. A 35 kilométeres útra idén is csatlakozott a hívekhez Szedmák Zoltán egri kispap, aki lelki vezetéssel és imákkal segítette a zarándokúton lévőket. A Szentkúthoz érkező tarjániakat papi köszöntéssel és áldással fogadták. A zarándokok közös imát követően megpihenhettek a szállásainkon, majd részt vesznek az esti szentmisén és virrasztáson. Szeretnék köszönetet mondani Ludányi Ferencnek és feleségének Marikának, hogy évről évre fáradhatatlanul éltetik ezt a szép hagyományt a falunkban. A zarándoklatot Gyöngyöstarján lakosaiért ajánlották fel – fogalmazott Kiss Viktor. 

Szedmák Zoltán korábban arról beszélt portálunknak, hogy a zarándoklat mindig olyan cél felé tart, ahová az ember szívesen megy, és a célba érkezés tudata lebeg a szeme előtt az úton. 

– A zarándoklatok során igyekszem felhívni a résztvevők figyelmét, hogy az olykor embert próbáló utunk során fontos, hogy mindenki a célra koncentráljon. Ha a célra figyelünk, akkor nem az a lényeges, hogy fáradtak, éhesek, szomjasak vagyunk, mert a megérkezés biztos tudata elfeledteti ezeket a földi szükségleteket, és megtanít arra, hogy a lélekre figyeljünk. Tehát nemcsak testi megpróbáltatásról van szó, hanem lelki edzésről is. Fontosak ezek a gyalogos zarándokutak, hiszen kimozdítják az embert a kényelemből, és új kihívások elé állítják. Minden ilyen kisebb áldozathozatallal teli út emlékezteti a keresztény embert, hogy a földi élet is egy zarándokút, ahol kell, hogy kitűzzünk egy célt, ami mindennél fontosabb. A keresztény ember célja az Isten országába való eljutás, a Jézussal való túlvilági találkozás, és ennek fényében minden átértékelődik. Képesek leszünk könnyebben elengedni egyes dolgokat, és nem a problémákon gondolkodni. Mert nem a panaszkodást kell választani, hanem meghálálni azt, amink van, és annak örülni. Ez mindenkit próba elé állít, ez kihívás, mert sokszor könnyebb a panasz útját választani, mintsem örülni – fogalmazott korábban Szedmák Zoltán. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában