Nemzeti kegyhely

2023.08.31. 11:30

Gyöngyösi származású szerzetes lett a házfőnök Szentkúton

Új ferences szerzeteseket helyeztek a nemzeti kegyhelyre, egyben új házfőnököt is kapott Mátraverebély-Szentkút. Az egyénileg vezetett lelkigyakorlatok mostantól bárki számára elérhetővé válnak. A kegyhelyigazgató, Orosz Lóránt OFM mesélt a változásokról a szentkut.hu oldalon.

Palágyi Edit

Ilyen volt a búcsú Mátraverebély-Szentkúton. Jöttek az új szerzetesek Fotó: Vendel Lajos VL Nógrád Megyei Hírlap Képen: Résztvevők a szentmisén

Forrás: Vendel Lajos / Nógrád Megyei Hírlap

A Mátraverebély-Szentkút nemzeti kegyhely oldalán megtudhattuk, hogy személyi változás történt a nemzeti kegyhely életében. Egy ferences testvér elment és kettő érkezett. 

- Kamill testvér, aki 6 évet töltött itt, elbúcsúzott. Házfőnök-helyettes, vikárius volt és nagyon sokat segített, annak ellenére, hogy nem a legjobb az egészségi állapota. Nagyon sajnáljuk, hogy elment, visszasírjuk, bár nem került messzire; Gyöngyösre helyezték. Patrik testvér Szécsényből érkezett és korábban már 10 évet szolgált Szentkúton. Szeret itt lenni, ismeri a helyet és fizikai munkát is szívesen végez. Nagyon örülünk neki. Kelemen atya pedig – aki Szegedről jött -, egyébként gyöngyösi származású. Ő lett a rendi közösség vezetője, a házfőnök - közölte a kegyhelyigazgató.

- Provinciában élünk és a provinciális végzi a helyezéseket. Az összes okot ő ismeri, amelynek mindig vannak praktikus és személyes vonatkozásai. A helyezések klasszikusan 3 évre szólnak, kivéve a provinciális és a tartományfőnöki pozíciókat, mert azok hatra. Az összes többi lejár 3 év után, amelyet utána vagy megerősítenek vagy elhelyezik a testvért. A tartományfőnöknek van egy tanácsa és az egyes hivatalokat ők közösen választják ki. Például a házfőnököt. A kegyhelyigazgatót nem, az kinevezéssel történik – részletezte Orosz Lóránt OFM.

Elhangzott az a kérdés is, hogy a szerzetesek hogyan élik meg lelkileg a változásokat. 

- Idővel hozzászokunk a változáshoz. Vannak szerzetesrendek, ahol ilyen nincs. Például a bencéseknél. Érzelmileg nem mindig könnyű bevenni ezeket a kanyarokat, de az áthelyezések előnyökkel is járnak - vélte.

A cikkből kiderül az is, hogy a kegyhely vezetését és a házfőnöki feladatokat megosztották. 

- Kelemen atya békés, nyugodt természetű ember, biztos vagyok benne, hogy gördülékenyen meg tudunk beszélni mindent. Amiben pedig ő nagy változást hoz Szentkút életébe, azok az egyénileg vezetett lelkigyakorlatok. Ő ezt megtanulta és nagyon jól csinálja, én is jártam nála. ,Nálunk Szentkúton erre eddig is nyílt lehetőség, de csak szaggatottan. A tartományfőnök, Piusz atya pedig kifejezetten kérte, hogy a jövőben kiemelten működjön a kegyhelyen ez a lehetőség. Most már nem lesz akadálya, hála Kelemen atyának – fejtette ki Orosz Lóránt. 

Felmerülhet a hívekben az is, hogy - mivel mindannyiunk életében állandó elem a változás, miként tanulhatnánk meg ezt jobban kezelni. Az atyák ebben is példát tudnak mutatni nekünk.

- Itt a földön nincs maradandó lakásunk, kizárólag a Mennyországban, a Jóistennél. Minden múlandó, még ha ezeket az emberi helyzeteket olykor kifejezetten nehéz is elfogadni. Amikor fogadalmat teszünk, az nem a helynek, hanem a közösségnek szól. Ahol éppen szükség van ránk, ott a helyünk. De az ilyen elhelyezéseket minden esetben konzultáció előzi meg, megkérdezés nélkül nem helyeznek el senkit. Ugyanakkor az engedelmességi fogadalom arra kötelez bennünket, hogy elfogadjuk a diszpozíciót. Érdemes a Jósisten humorérzékével rátekinteni a saját életünkre, az előnyöket, hátrányokat figyelembe véve kívülről ránézni a helyzetünkre, és azt a helyén kezelni - magyarázta a kegyhelyigazgató, Orosz Lóránt OFM a szentkut.hu oldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában