Ünnep

2023.08.16. 18:42

Koncerttel, túrával, új kenyérrel ünnepelnek Kerecsenden

Kerecsenden három napon át ünnepelnek. Zarándoklattal, koncerttel, búcsúi szentmisével várják a híveket.

Barta Katalin

Kerecsenden nagy ünnepre készülnek a hétvégén. A Kerecsendi Búcsúi Napok programsorozat augusztus 18-án pénteken este zarándoklattal és szabadtéri szentmisével kezdődnek. A hívek Hovédhalmára sétálnak, ahol este hat órától Kakuk Ferenc kápolnai plébános, érseki irodaigazgató tart istentiszteletet a szabadban. A kétkilométeres séta közben énekkel, lobogókkal imádkoznak a papi és szerzetesi hivatásokért. A szertartásra számos közeli településről – Kápolnáról, Kompoltról, Tófaluból – is várnak hívőket, akiknek emlékezetében még elevenen él a régi honvédhalmi zarándoklatok emléke.

Az idősebbek emlékezete szerint  Tófalu és Kerecsend között népi kezdeményezésre jött létre a Honvédhalmi Boldogasszony kegyhelye, a Honvédhalmi vagy Tófalui szentkút. A kút ma is ott található a kis kápolna mellett, s a hívek most is meríthetnek belőle. 

Szombaton est hat órától szabadtéri koncertre várják az érdeklődőket a templomkertbe, ahol a Kerecsendi Katolikus Kórus és a Holdfény trió előadásában gyönyörködhetnek. 

Vasárnap délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsúi szentmise és körmenet. A szertartáson áldják meg a Szent István napi új kenyeret és Kerecsend tortáját.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában