Nyakunkon a tanévkezdés

2023.08.25. 13:55

Megérkeztek az ingyenes tankönyvek, van ahol már ki is osztották

Az iskolai vakáció utolsó napjait élvezhetik a diákok, hiszen hamarosan becsengetnek, s megkezdődik a 2023/24-es tanév. Arról korábban írtunk már, hogy a tanszerek drágulásával számolhatnak a családok, ez viszont nem érinti a tankönyveket, hiszen azok mind az általános iskolákban, mind pedig a középiskolákban ingyenesek.

Sike Sándor

Kiosztották a tankönyveket a Gárdonyiban is

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Juhászné Horváth Gabriella, a Maklári Szent István Általános Iskola tankönyvfelelőse portálunknak elmondta, hogy megérkeztek már az intézményükbe a tankönyvek, amelyek természetesen ingyenesek. A maklári iskolában ezekhez az első tanítási napon juthatnak a tanulók, kivéve a most kezdő első osztályosokat. Nekik – pontosabban a szüleiknek – a tanévnyitó ünnepséget megelőzően adják át, hogy otthon beköthessék, s már az első tanítási napon ezzel a borítóval ellátva használhassák.

Kérdésünkre Juhászné elárulta: az oktatási kellékek között vannak olyanok, amelyet könyvtári állományba vesznek és kölcsönzöttként használhatják azt a tanulók, ám a tankönyvek nagyobb hányadát újként kapják és nem kell azokat a tanév végén visszaszolgáltatni.

Augusztus 21-ével kezdődően megkezdték és gyakorlatilag már ki is osztották a tankönyveket a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnáziumban. Az egy hétig tartó átadás részleteiről az egri egyházi fenntartású középiskola hivatalos honlapján közzétettek alapján értesülhettek a diákok, ahonnan azt is megtudhatták, hogy személyes akadályoztatásuk esetén küldjenek valakit a könyvekért, mert azok tárolására nincs lehetőség. Arra külön is figyelmeztették az érintetteket, hogy akinek bármilyen tankönyv- illetve könyvtartozása van, csak szeptemberben, tartozásának rendezését követően kaphatja meg az új tanévben használatos könyveket.

A tankönyvcsomag átvételét a könyvtárban adminisztráció előzte meg minden esetben, s az új könyvekre előírásokat is megszabott az intézmény. Ezek sorában szerepel, hogy egyes – vonalkóddal ellátott – tankönyveket az iskolai bibliotéka állományába vesznek, s ezeket a tanév végén, illetve ha érettségi tantárgyhoz kötődik, a szóbeli érettségi napján kell visszavinni legkésőbb.

További előírás, hogy a tankönyveket nejlon borítóval szabad befedni, azok laminálása tilos, mint ahogyan nem szabad matricát, vignettát ragasztani rájuk. Utóbbiakat csak a nejlon borítóra helyezhetik rá a használói. Bejegyzéseket – például, hogy házi feladat – sem szabad csak ceruzával tenni, mint ahogyan tilos a tollal, színkiemelővel való jelölés, vagy az összezárt könyv szélének összefirkálása is.

Azok, akik megszegik az előírásokat – a könyvtári szabályzat alapján – a rongált tankönyv árát kötelesek az iskola gazdasági irodájában befizetni. Nem kéri ugyanakkor vissza az intézmény a munkafüzeteket, munkatankönyveket és nyelvkönyveket, csak akkor, ha a tanuló tanév közben távozik az iskolából.

Vámosi László, a Kápolnai Tarnavölgye Általános Iskola igazgatója arról tájékoztatott, hogy az aldebrői, tófalusi tagiskola, illetve székhely mellett Kápolnán kapják meg a gyerekek a mindenki számára ingyenes tankönyveket, amelyek augusztus 17-én megérkeztek az intézménybe. A tanévkezdést megelőzően nem kell senkinek korábban bemenni értük, mindhárom helyen külön felelős gondoskodik arról, hogy minden tanuló hozzájusson a tankönyvcsomagjához legkésőbb az első tanítási napon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában