Tanszerárak

2023.08.10. 13:56

Nincs olyan tanszer, amelynek ne emelkedett volna az ára

Lassan vége a vakációnak, elkezdték a családok a bevásárlást az iskolaszerekből. Nagyságrendileg húsz és negyven százalék közötti emelkedésről számolt be a papírbolt.

Molnár Helga

A családok már elkezdték a bevásárlást iskolakezdésre

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Már javában zajlik a tanévkezdési bevásárlási szezon, de az iskolakezdés a legtöbb családnak hatalmas anyagi terhet jelent. Ahogy sok minden másnak, a tanszerek ára is megemelkedett. A Sirály Papírbolt arról számolt be portálunknak, hogy jelentősen nőttek a tanszerárak.
– Nincs olyan termék, melynek ne emelkedett volna meg az ára, nagyságrendileg húsz és negyven százalék közötti emelkedésről számolhatunk be, s ez még nem állt meg véleményünk szerint – emelték ki.

Mindig fontos kérdés, mibe kerül a leendő első osztályosokat elindítani az iskolába. A papírboltban elmondták, nagyon széles a választék és nagy szórást mutatnak az árak.
– A legolcsóbbak szinte használhatatlanok, ezeket mi nem is értékesítjük, de vannak olcsóbb, ám használható termékek, valamint drágább, minőségibb eszközök, utóbbiaknál a határ a csillagos ég. Van, akinél nem számít a pénz, a szülők ragaszkodnak a értékesebb dolgokhoz. Ám, aki pénztárcabarát módon akar vásárolni, meg tudja oldani negyvenezer forint alatt azt, hogy beiskolázza elsős gyermekét – részletezték.

A roham már megindult tapasztalatuk szerint, sőt sok tudatos vásárlóval találkoztak. Beosztották hónapról hónapra, mikor mi fér bele, így nem egy, nem két szülő már júniusban megvett néhány apróságot, táskát, füzetet.
– Összefoglalva azt lehet elmondani, hogy sajnos mélyebben kell belenyúlni a pénztárcákba idén, mint tavaly – tájékoztattak. Kérdés, hogyan élik meg ezt az időszakot a családok. 

Sűrű Dávid elárulta, a kislánya első osztályba megy, s már csak néhány hete maradt arra, hogy beszerezzen mindent. Elmondta, rettenetesen hosszú listát kaptak, kezdve a füzetektől, különböző matematikai és rajzeszközökön át, a tornaszerekig mindent meg kell még vennie.
– A munka mellett nehéz időt szakítani erre, de természetesen fontos, hogy időben meglegyen minden Jázminnak. Az is lényeges, hogy magammal vigyem őt, ez egy élmény lesz neki. Az íróasztala már megvan, a következő napokban indulok papírboltba. Kicsit végeláthatatlan a lista, segítséget is fogok kérni anyukámtól, s ami a költségeket jelenti arra számítok, hogy ötven-hatvanezer forint alatt nem úszom meg, sőt még túl is csúszhatunk ezen – részletezte.

A kisebb keresetűekre gondolva július-augusztusban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat gyűjtőpontjain, augusztus 21. és szeptember 8. között pedig az ország minden általános iskolájában gyűjtenek használt iskolatáskákat rászoruló gyerekeknek a "Mosolytáska" akcióban. A szeretetszolgálat közleményében a még jó állapotban lévő, de már nem használt táskák felajánlását kéri; a hátizsákokat megtisztítva üresen vagy az év során megmaradt, de nem használt tanszerekkel megtöltve lehet leadni. A felajánlást személyesebbé tehetik a gyerekek, ha rövid jókívánságot, biztató üzenetet írnak a táska leendő gazdájának - tették hozzá.

 A szervezők törekvése szerint a gyűjtés arra ösztönzi a gyerekeket, hogy a segítségnyújtás – a pénzügyi tudatossághoz és a környezetvédelemhez hasonlóan – természetes része legyen az életüknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában