Jegyzet

2023.08.14. 08:00

Mélylélek

Sike Sándor

Az énekesnő és a sztárséf válása körül kialakult cirkusz megint pontosan rámutatott arra, hogy megszámlálhatatlanul sok pszichésen problémás ember él közöttünk. Amikor például az Egymillióan a magyar sajtószabadságért elnevezésű facebookos csoport oldalán közzéteszik az Oscar-díjas Farkasokkal táncoló plakátját oly módon, hogy – csak a címet – Táncosokkal farkalóra változtatják, az már lelki kiüresedésben a mélységek mélysége. Meglehet, felületes megközelítésben okosnak és szellemesnek tűnhet az ötlet, de a cél, amire használni szerették volna – csapást mérni a hatalmon lévőkre kétszínűségük miatt – ezen az úton nem elérhető. A valódi hatás pedig, amit a kevésbé deformált lelkületűek körében ez a „plakátvicc” valójában kivált, egy következtetés, ami nem más, mint amit ezen írás első mondata tartalmaz. 

Annak érdekében, hogy lélekben javuljunk kicsit, talán komolyan vehetnénk azt a tételt, hogy a magánélet szent! Jöhetnek persze az ellenérvek: ezek az emberek – és persze sokan mások, akik celebeknek neveztetnek – a nyilvánosság számára elérhetővé, napi szinten követhetővé tették a magánéletüket. Akkor most tűrjenek! Ez a válasz azonban fals reakció az alapproblémára. Történetesen arra, hogy nagyon sok, kisebb-nagyobb frusztrációval küszködő ember úgy véli: ha a másik emberbe belerúg, mert – őszerinte – hibázott, akkor ő nagyobbá, jobb jellemmé, emberibb emberré lesz. Ráadásul ez a hozzáállás egyáltalán nem köthető celebekhez, Facebookhoz, Instához. A történet mindennapi, s ha úgy jön össze, a szomszéddal is eljátsszuk. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában