Világüzem

2023.08.03. 17:30

Napi 25 tonna gomba leszüreteléséhez nincs elegendő magyar kéz Kerecsenden

Kerecsenden és Demjénben évek óta megszokott a külföldi vendégmunkások jelenléte. Kezdetben Kárpátaljáról, majd Ukrajnából jöttek, aztán többségük tovább állt. Most legalább kétszáz olyan munkavállaló dolgozik az üzemben, akiknek többsége a Fülöp-Szigetekről, Vietnámból és Ukrajnából érkezett.

Barta Katalin

A képen Nguven Tmi Van és Lav Minh Chvan munkatárs

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Migránsok, vagy törvényes munkavállalók? Időszerű lenne tisztázni a két fogalom közötti különbséget. Az utóbbiakkal látszólag nincs különösebb gond, ha csak az nem, hogy egy-egy ilyen dolgozó alkalmazásának megkezdése  legalább fél évbe és rengeteg pénzbe kerül.  Minden tévhit ellenére a külföldről érkező, legálisan alkalmazott vendégmunkások nem veszik el a magyarok munkahelyét, nélkülük alig lehetne leszüretelni például napi 25-30 tonna friss gombát a demjéni gombaüzemben. 

Kerecsendi lakosként néhány évvel ezelőtt azon csodálkoztam, hogy a helyi Coop üzletben ukrán nyelvű feliratokon hívták fel a figyelmet arra, hogy bevásárló kosarat kell használni, ha valaki belép az üzletbe. Ez azoknak a vendégmunkásoknak szólt, akik a szomszédos Korona Gombaipari Egyesülés közeli üzemében vállaltak egy ideig munkát. Közülük néhányan csupán néhány hónapot töltöttek itt, s amint tehették, tovább álltak. Akkoriban több Kerecsenden élő ember is - akik korábban a gombaüzemben dolgoztak - megkeresett azzal, hogy kiszorítják őket a munkából a külföldiek.

Jól emlékszem arra a nőnapra is, amikor egy ukrán férfi belépve a helyi ABC-be, nyolc tábla csokoládét vásárolt, hogy ezzel köszöntse az üzletben dolgozó hölgyeket. 

Idén februárban arra lettem figyelmes, hogy a legnagyobb hóban, latyakban, mínuszokban egy fiatalember vietnámi papucsban, rövidnadrágban, kabát nélkül érkezett a boltba, ahol alapvető élelmiszereket vásárolt. Fura jelenség volt, de senki nem tett megjegyzést, hiszen illedelmesen bevásárolt, majd fizetett és távozott. 

A képen Ho Ta Man munkatárs
Fotó: Huszár Márk / Forrás:   Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A kerecsendiek és a demjéniek életében jó ideje megszokott a külföldi vendégmunkások jelenléte.

Rácz József, a Korona Gombaipari Egyesülés helyi üzemének ügyvezetője portálunk érdeklődésére nyitottan fogadta kérdéseinket, amelyek a külföldi munkavállalókra vonatkoztak. Az ezzel a területtel foglalkozó, felkészült kollégájához, Kovács Anitához irányított, aki öt éve dolgozik a cég kötelékében. Feladata a magyarországi foglalkoztatásukhoz szükséges papírjaik ügyintézése, a velük való kapcsolattartás, a róluk való napi szintű gondoskodás – a külföldi munkavállalókat foglalkoztató magyar cégnek tehát külön munkavállalót kell alkalmaznia (ennél a cégnél a külföldi foglalkoztatottak száma már többet is), akik kizárólagosan olyan feladatokat látnak el, amelyek a magyar munkavállalók esetében fel sem merülnének.

Vele ültünk le beszélgetni, mielőtt a gombaházakba látogattunk, ahol többnyire külföldről érkezett vendégmunkásokat alkalmaznak gombaszedésre. A több rangos, nemzetközi diplomával rendelkező fiatal nő röviden felvázolta az elmúlt években zajló változásokat. Elmondta, hogy néhány éve a környékbeli településekről próbáltak munkavállalókat toborozni.. Őket munkásbuszokkal szállították az üzembe, ám sokszor előfordult, hogy  a szükséges dolgozók csupán töredéke érkezett a napi feladatra.

A képen Delos Reyes Armando munkatárs
Forrás:   Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

- A gombatermesztés ekkora volumenben időigényes és precíz feladat, állandó jelenlétet kíván. A piacon értékesíthető friss, minőségi gomba termesztéséhez, időben való értékesítéséhez kiszámítható, folyamatosan rendelkezésre álló dolgozókra van szükség. A cég azzal szembesült, hogy miközben újabb beruházásokra nyílt lehetőség, s a termelőkapacitás megsokszorozódott, elfogytak a magyar munkáskezek. Néhány éve Kárpátaljáról, majd Ukrajnából érkezett az átmeneti segítség, de senki ne higgye azt, hogy ez az egyik napról a másikra történt. A magyar jogszabályok szigorúak, s ahhoz, hogy legálisan alkalmazzunk külföldi munkaerőt, akár több hónapos adminisztrációs eljárásra van szükség - mondja, majd felsorolja azokat a hatóságokat, hivatalokat, amelyekkel egyeztetni kell ilyen esetben.  Az alkalmas jelölt kiválasztása után az idegenrendészeti eljárás, a törvényes munkavállaláshoz szükséges feltételek (TAJ-szám, adószám igénylése), a repülőjegyek megváltása,  a dolgozók szállásáról való gondoskodás, a képzésükhöz szükséges idő  esetenként több mint fél évet vesz igénybe. Mindez sok pénzbe, és még több ügyintézésbe kerül. A külföldi állampolgárok foglalkoztatása tehát óriási anyagi, idő- és energiaráfordítással jár. Ha elegendő magyar munkavállaló akadna, mindez nem jelentene gondot, hiszen már a jelentkezését követő másnap beállhatna munkába. Ilyen azonban már alig akad.

A bonyodalmas adminisztráció részleteivel nem fárasztjuk tovább olvasóinkat, azt viszont érdemes megemlíteni, hogy a szükséges engedélyek megléte után előtt a cég ezzel foglalkozó alkalmazottjának személyesen kell kiutaznia a célországba, ahol interjúztatja és válogatja a jelentkező munkavállalókat, akikből nagyon sok van. Ennek oka is van. Ezekben az országokban nagy a népsűrűség, mivel a fogamzásgátlás alig ismert fogalom, mint ahogy a nyugdíjrendszer is. A népes családokban a fiatalok dolga gondoskodni korosodó szüleikről, fiatalabb testvéreikről, az idősebbek pedig ennek fejében nevelik az unokát, vigyáznak a családtagokra.   

Felvetődik a kérdés, hogy miért ilyen messzi országból érkeznek hozzánk a munkavállalók. Ennek is oka van. Ha a térképre szegezzük a tekintetünket, akkor tudnunk kell azt, hogy a közelünkben lévő országokban a demográfiai mutatók miatt sok helyen korlátozzák a szabad munkaerőáramlást, onnan nem remélhetünk utánpótlást. Hazánkban a demográfiai mutatók már nem teszik lehetővé a magyarországi vállalkozások számára szükséges munkaerő biztosítását és pótlását.

A cég részéről elmondták, hogy a nemrég épült hatalmas üzemcsarnokban - ahol jelenleg próbaüzem folyik - hamarosan újabb százötven emberre lesz szükség. Az ő toborzásuk folyamatos, s számukra épül már az új munkásszálló is.

Jelenleg 45 ukrán, 12 vietnámi, 4 mianmari, 134 filippinó és 33 magyar alkalmazott szedi a gombát az üzemben. Szállásukról, ellátásukról a munakaadó kötelessége gondoskodni.  A Magyar Munkatörvény szerinti jogok és kötelességek illetik meg őket. Bérezésük megegyezik a magyar munkavállalókéval, foglalkoztatásuk feltételeit, ugyanúgy, mint a magyarok esetében, a magyar Munka Törvénykönyve szabályozza. Természetesen ők is fizetnek tb-és minden adót, azaz ugyanúgy adóznak, mint bármelyik hazai munkavállaló. 

Honnan jönnek, mire vágynak?  

Volt alkalmunk beszélgetni ukrán, vietnámi, fülöp-szigeti vendégmunkásokkal is. Akadt közöttük egyetemet végzett fülöp-szigeti agrármérnök, aki hazájában mindössze 40-50 ezer forint havi jövedelmet tudna megkeresni, ám öt fős családjáról neki kell gondoskodnia. Deyos Remes Armando érdeklődésünkre elmondta, hálás a mostani lehetőségért. Pár éve gombaszedőként állt munkába az üzemben, ahol átlagosan napi 250-300 kiló gombát szedtek társaival. Pénzt, értékes munkatapasztalatot szerzett, s ma egy üzemegység részlegvezetőjeként dolgozik. Egy vietnámi házaspár, Lau Minh Chuan és felesége Nguyen Thi Van négy éve dolgoznak az üzemben. Keresetük nagy részét hazautalják Vietnámba, ahol közös gyermekükről a nagyszülők gondoskodnak. A 25 éves Alvis Gladys Anne szintén a Fülöp-Szigetekről érkezett két éve az üzembe. A fiatal lányt eleinte gyakran gyötörte honvágy, de hálás azért, hogy dolgozhat, és hogy így támogathatja családját. Számára hamarosan lejár a két évre aláírt munkaszerződése. Hosszabbítani szeretne, jó eséllyel, hiszen szorgalmas. Az elmúlt két évben nem járt otthon. 

 

A képen Alvys Gladys Anne munkatárs
Forrás:   Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Folyamatosan érkeznek a munkavállalók a demjéni üzembe 

E riportunk felvételekor  az éjszakai órákban újabb tíz ember érkezik a budapesti repülőtérre, akikért két autóval indulnak, hogy biztonságban megérkezzenek munkahelyükre, ami egyben jó ideig az otthonukat is jelenti majd.  

Szálláshelyeiket az őket foglalkoztató cégnek kell biztosítania, az ezzel kapcsolatos minden költséget is a munkáltatónak kell megfizetnie. Munkaszerződésük értelmében megilleti őket a honi társadalombiztosítási ellátás, az időarányos szabadság, a plusz juttatások – éppúgy, ahogy bármelyik magyar munkavállalót, hiszen gyakorlatilag helyettük kell a magyar gazdaság működéséhez szükséges munkát elvégezniük. A gombatermesztő cég legfőbb terméke a kézzel szedett friss gomba. A hollandok már közel 50 éve próbálják gépesíteni a gomba szedését, de ez eddig még nekik sem sikerült.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában