Orvosi ügyelet

2023.08.25. 10:40

Októbertől a Bugát kórházban működik Gyöngyösön a háziorvosi ügyelet

Heves vármegyében is az Országos Mentőszolgálat látja el a feladatokat.

Szabó István

A gyöngyösiek a kórházban vehetik igénybe az ügyeleti ellátást

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Október elsejétől Gyöngyösön a háziorvosi ügyeleti ellátás a Dózsa György úti rendelő helyett a Bugát Pál Kórházban üzemel majd. Az állam átveszi az önkormányzatoktól a háziorvosi ügyelet működtetését, így  Heves vármegyében is az Országos Mentőszolgálat látja el a feladatokat, közölte a gyöngyösi városháza az önkormányzatnak címzett tájékoztató levélben foglaltakat. 

Eszerint, az ügyeleti ellátás október elsejétől két elemből áll majd: a háziorvosi ügyeleti ellátásból és a sürgősségi ügyeleti vagy mentőellátásból. A háziorvosi ügyeletet a sürgős – a következő rendelésig nem halasztható – esetekben vehetjük igénybe hétköznap 16 és 22 óra, valamint hétvégén és ünnepnapon 8 és 14 óra között. A sürgősségi ügyelet a hirtelen jelentkező, illetve súlyos egészségügyi problémák esetére nyújt megoldást hétköznaponként 22 és 8 óra, hétvégén és ünnepnapon pedig 14 és 8 óra között.

A központi ügyelet telefonszáma a 1830. A beteg a központi telefonszám hívásával szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnali mentőt küldenek. A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16 és 8 óra között, hétvégén és ünnepnapon egész nap hívható.

A gyermekek ügyeleti ellátását a járásközponti ügyeleti pontokon – Gyöngyös esetében a Bugát Pál Kórházban – azok működési idejében, valamint az Eger Gyermekügyeleten (3300 Eger, Szálloda utca 2.) hétköznapokon 16 órától 22 óráig, hétvégén és ünnepnapokon 8-tól 22 óráig végzik.

Az Országos Mentőszolgálat mentésirányítási rendszerével integrált ügyeleti irányítás keretében hatékony és szakszerű telefonos tanácsadás áll rendelkezésre a gyermek- és felnőtt ellátásban is. Az ügyeleti hívások kezelése rögzített vonalon, beteg- és minőségbiztosítási szempontokból visszakövethetően, az aktuális betegosztályozási irányelveknek megfelelően történik, áll a gyöngyösi önkormányzatnak küldött tájékoztatásban.

Az új ügyeleti rendszer részleteiről további információ a www.mentok.hu/ugyelet weboldalon olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában